MELIKA BUZA: Kakanj je meni sinonim za dom!

USPJEŠNA TALENTOVANA MLADA PIJANISTICA 

KAKANJKA MELIKA BUZA OSVOJILA STIPENDIJSKU NAGRADU GRADA GRAZA (Austrija)

Melika Buza iznimna je djevojka čijeg se imena i divnih nastupa sjećamo dok je još bila djevojčica. Danas je studentica na Kunstuniversität Graz i ne prestaje da oduševljava. Dobitnica je mnogi prestižnih nagrada a njen talenat i rad prepoznali su u Austriji.

Meteorski je proletila vijest koju je objavio portal Kakanjinfo da je Melika ovogodišnji dobitnik stipendijske nagrade grada Graza, kao izabranik od strane šefa katedre za klavir, za posebno talentirane studente na Kunstuniversität-u, kao jedan od ukupno 6 studenata sa cijele akademije. Povod toga je bio i naš razgovor sa Melikom.

Melika, reci nam nešto o sebi?

Ime i prezime: Melika Buza

Datum i mjesto rođenja: 03.07.1999.godine

Osnovno obrazovanje: O.Š. “Hamdija Kreševljaković” Kakanj

Srednje obrazovanje/studij: Srednja muzička škola Zenica

Melika, od kada, zašto bavljenje muzikom? O koga učiš prve korake ka notama i sviranju?

Muzikom sam se počela baviti u dobi od samo 4 godine, uz svoga brata Temina. To je, iskreno u početku bila samo dječija radoznalost i istraživanje a tek kasnije se pretvorilo u ljubav i profesiju. Prvu podobuku sam imala u Muzičkom centru ovdje u Kaknju te poslije u osnovnoj mužickoj školi “Avdo Smailović” u Visokom, a ne smijem zaboraviti ni svoju dragu nastavnicu Emiru Solbić koja mi je nesebično pomagala u ranim početcima.

Kako ideja i hrabrost da se školuješ u Austriji?

Ideja je bila moja i moje profesorice Lejle Alajbegović-Šečerović iz srednje škole u Zenici, s time da je neka prva, originalna ideja rođena u 3. srednjoj bila London, ali eto spletom okolnosti i finansijskim preprekama odlučila sam se za Austriju prvenstveno jer su svi veliki kompozitori i muzičari jedno vrijeme proveli u nekom od austrijskih gradova a i znala sam da visoko muzičko obrazovanje u Austriji ima jako dugu tradiciju a da su naši studenti tamo jako dobrodošli. Sam studij je besplatan, s time da je životni standard puno veći pa samim time i troškovi života, ali zahvaljujući mojim dragim roditeljima i mentorici u Grazu uspijevali smo nekako uvijek da izađemo na kraj sa svime.

Opiši nam neke svoje prve nastupe i kada su se desili?

Prvi “nastupi” su bili još u našem kakanjskom vrtiću “Mladost” gdje je moja draga teta Sabina Trako još tada prepoznala moj talenat, pa sam često svirala dječije pjesmice na poznatom sintisajzeru. Prvi veći nastup bio je u dobi od 5 godina i to kao solista na televizijskoj dječijoj emisiji “Mali šlager” u Sarajevu gdje sam osvojila 2.nagradu. Poslije naravno kako sam odrastala, najviše uz klavir, redali su se i nastupi.

Tvoji uzori na svjetskoj muzičkoj sceni?

Uuu! To je jako teško pitanje, mada izdvojila bih Marthu Argerich koju sam i upoznala ove godine i koja me prepoznala na takmičenju u Španiji i odlučila da me pozove i da mi uputi nekoliko riječi, a pored nje rekla bih jos Grigory Sokolov i Yuja Wang.

Klasična muzika u BiH danas?

Rekla bih da se klasična muzika u BiH danas ipak dosta cijeni. Imamo jako puno muzičkih škola i manifestacija koje promovišu klasičnu muziku ali bih isto tako rekla da nažalost zbog manjka finansijskih sredstava i ponekad nezainteresovanosti konzumenata (publike) malo kaskamo iza drugih europskih zemalja.

Pored talenta ključ uspjeha vrhunskih rezultata?

Rad i samo rad. Sati provedeni za instrumentom, istraživajući, učeći nove vještine, konstantni rad na sebi i vječito učenje. Ja ponekad rad na instrumentu poredim sa nekim vrlo teškim poslom jer on to zaista i jeste. Muzika iziskuje potpunu posvečenost i težak rad što nažalost mnogi ne razumiju.

Tvoj brat Temin se bavi isto muzikom, jeste li nekad imali zajednički nastup?

Iskreno bilo je tu raznih nekih ideja koje su ostale samo kao nastupi u kućnoj atmosferi pred porodicom, a jedini put kada smo javno nastupali skupa je bilo za Dan rudara ja mislim 2010. i to gdje sam ja pjevala a on me pratio na klaviru.

Gdje si i trenutno šta radiš?

Trenutno studiram na Univerzitetu za muziku i primijenjenu umjetnost u Grazu. Privodim I ciklus studija kraju, pripremam se za magistarski, učim, vježbam…

Ima li Melika neki zanimljiv hobi?

Jednom davno kada su me na Hayat-u pitali isto pitanje rekla sam da sakupljam salvetice. Mislim da je to bio do sada najzanimljiviji hahaa. Iskreno, relativno često putujem i nemam baš puno vremena ali eto nađe se vrijeme makar za dobru knjigu ili film. To je ono što me ispunjava

Dobitnica si mnogih nagrada i priznanja!

Eh sad kada bih trebala da navedem sve svoje nagrade, to bi bila poduža lista ali zato ću izdvojiti samo one meni drage. Ove godine sam dobila stipendijsku nagradu grada Graza za posebno talentirane studente Muzičke akademije u Grazu koju godišnje dobije samo 6 studenata. Posebno bih izdvojila i 2.nagradu na Internacionalnom pijanističkom takmičenju “Martha Debelli” koje organizuje Debelli fondacija u Grazu i na kojem se takmiče samo studenti naše akademije s tim da sam ja te godine (2018.) bila najmlada u kategoriji do 28 godina. Izdvojila bih i 1. nagradu na 1.Memorijalu “Matusja Blum” ove godine u Sarajevu gdje sam se kao apsolutni pobjednik kategorije nakon dužeg vremena imala priliku predstaviti sarajevskoj publici.

Šta za tebe znači KAKANJ i Kakanjci iako si na školovanju u Austriji?

Bez pretjerivanja, kada spomenem Kakanj to je meni sinonim za dom. Mislim da ću se uvijek vračati u Kakanj bez obzira gdje bila, jer tu su moji korijeni, moji početci, prvi koraci… Kakanjci moja prva publika, prvi vjetar u leđa, ljudi koji nesebično podržavaju sve talente našeg grada.

Hvala ti na razgovoru i puno sreće i uspjeha želimo ti u daljenjem radu

KAKANJINFO.COM