MINISTAR VINKO MARIĆ POSJETIO GAZDINSTVO BADO – LOŠA KLIMA PREPOLOVILA UROD PŠENICE

Već sada je izvjesno da će ovogodišnji urod pšenice u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) znatno podbaciti i da poljoprivrednicima obilne kiše u proljetnom periodu nisu pogodovale – izjavio je Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK.

Ministar Marić je u žepačkim poljima, u vrijeme dok je trajala žetva pšenice, posjetio Niku Kresića iz Lupoglava kod Žepča i lično se uvjerio da je prinos pšenice uveliko umanjen.

– Na primjeru Poljoprivredno stočarskog gazdinstva “Bado” uvjerio sam se da obilna kiša nije pogodovala kulturi pšenice. Urod bi mogao biti umanjen i za pedeset procenata jer je velika vlaga pogodovala klijanju trave koja je prepolovila urod pšenice – kaže ministar Vinko Marić.

Poljoprivrednik Niko Kresić zasijao je 180 dunuma pšenice i 40 dunuma kukuruza ali strahuje da se investicija neće isplatiti i da bi ovogodišnji troškovi sjemena, zaštite i đubriva mogli biti veći od krajnje dobiti.

– Klima nije pogodovala a u vrijeme najboljeg prinosa uberem i 550 kilograma pšenice na 1.000 metara kvadratnih. Ove godine sam daleko od toga – tvrdi Kresić.

Ministar Vinko Marić je obećao da će kantonalno ministarstvo učiniti sve da pomogne poljoprivrednicima i da će u saradnji sa resornim ministarstvom Federacije BiH pokrenuti projekte nabavke poljoprivredne mehanizacije i drugih olakšica za poljoprivrednike.

Press služba ZDK