MINISTRI MARIĆ I SIROVICA SA GRADONAČELNIKOM ZENICE FUADOM KASUMOVIĆEM POSJETILI MJEŠTANE ZENIČKIH SELA POJSKE, STRANJANI I VRSELJE

Visoko u brdima iznad sela Pojske, u zaseoku Jezero, resorni ministri Vinko Marić i Adnan Sirovica, sa gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem – odgovarali su na pitanja mještana Stranjana, Pojska i Vrselje, koja se nalaze na rubnim područjima Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Poljoprivrednike i stočare zanimalo je kako da ostvare gradske i kantonalne poticaje, a jedna od  tema je bila i finansiranje boračko-invalidske populacije. Mještani su posebno bili zainteresovani za poboljšanje lokalne infrastrukture.

– Gradska vlast će nastaviti sa izgradnjom lokalnih puteva i to do najudaljenijih sela. Imamo mrežu puteva čija kilometraža je ravna udaljenosti od Zenice do Ljubljane i natrag. U saradnji sa ZDK betoniranih i asfaltiranih dionica će biti sve više – rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Kasumović je pohvalio Vinka Marića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi ZDK, napominjući da za njegov rad, najviše pohvala stiže od Bošnjaka.

– Ova sela su nekada proizvodili velike količine luka i mrkve. I danas su poznati po tome, a ovdje su mahune visoke kvalitete. Povećava se i stočarska proizvodnja, tako da ćemo kroz poticaje pratiti zahtjeve ovih mještana – kazao je ministar Vinko Marić.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica, obećao je da bivši borci neće biti zakinuti i da će resorno ministarstvo nastaviti sa projektima podrške za sufinansiranje liječenja i isplatama za egzistencijalnu naknadu.

– Današnji razgovor sa mještanima Stranjana, Pojska i Vrselja pokazuje da je potrebna sinergija vlasti sa svih nivoa, kako bi im olakšali život. U tom pravcu ćemo nastaviti – zaključio je ministar Sirovica.

Zanimljivost je da je iznenadna posjeta rejonu Jezera, realizovana modifikovanim vozilom koje je bez poteškoća savladalo uspone na nepristupačnim terenima iznad sela Pojske.

 Press služba ZDK