Mirnes Bajtarević: Naš UŽOK zavrjeđuje veću pažnju

Nastojeći obići sva naša kakanjska udruženja i institucije, u jako prijatnoj atmosferi kandidat za načelnika općine Kakanj Mirnes Bajtarević razgovarao je sa članicama Udruženja žena općine Kakanj (UŽOK).Vrijedne članice udruženja su gospodina Bajtarevića informisale o misiji ovog udruženja a to je briga o ženama i njihovo ekonomsko jačanje i osnaživanje s ciljem obezbjeđenja prihoda za svoju porodicu kroz zanat krojenja i šivenja.

Do sada su kroz svoje aktivnosti uspjeli obučiti a zatim i zaposliti preko 20 kakanjki u preduzećima u Kaknju i šire.UŽOK je najstarija nevladina organizacija u Kaknju i njihov značaj posebno je bio iskazan u periodu 1992-1995 tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu kada su se aktivno uključile u pomaganje našim borcima. Svoj značaj pokazale su i tokom pandemije korona virusom kada su za potrebe Civilne zaštite općine Kakanj sve svoje resurse stavile na raspolaganje lokalnoj zajednici šijući ogroman broj zaštitnih maski, od kojih je nekoliko hiljda podijeljeno našoj kakanjskoj djeci u osnovnim školama.Ističu da je angažman svake žene u UŽOK-u potpuno volonterski bez ikakvih primanja.

Pored nedostatka sredstava za veće jačanje udruženja, obzirom da su im prihodi jako skromni navode da je najveći problem nemogućnost podmlađivanja kadra. I pored ovoga UŽOK ima organozovane svoje ogranke u slivovima Trstionice, u Brnjicu i Kučićima, a aktivno sarađuju i sa drugim udruženjima kao što je Udruženje TRST iz Tršća.Našem UŽOK-u ali i drugim udruženjima sličnih pogleda, moramo više pomoći.

Kroz naš Pogram za naredni četvorogodišnji period opredijelit ćemo sredstva za pomoć nevladinim organizacijama.

U našem planu su i posebni programi kojim ćemo educirat pojedince i nevladine organizacije i udruženja o kvalitetnoj pripremi projekata da zajedničkim snagama obezbijedimo dodatna finansiranja iz drugih izvora.

Vjerujemo da naš Kakanj može dodatno unaprijediti nevladin sektor i tako ga učiniti još otvorenijim za život i razvoj.