MLADA KAKANJSKA UMJETNICA – USPJEŠNA STUDENTICA NA KULTURALNIM STUDIJIMA

Emina Bajtarević je redovna studentica III godine Kulturalnih studija.

Radi se o studentici koja postiže odlične rezultate, a drugu godinu studija je završila sa prosjekom ocjena 10. Angažovana je u brojnim profesionalnim projektima, dok se posebno ističu njeni izvrsni i vrlo zapaženi angažmani u oblasti umjetnosti muzike. Emina učestvuje na značajnim umjetničkim manifestacijama i osvaja nagrade i priznanja na međunarodnim natjecanjima, i kao interpretatorka i kao autorica. Jedan od zadnjih uspjeha te vrste svakako je Eminino učešće u regionalnom televizijskom projektu Supertalent.

Emina ističe profesionalnu saradnju koju ima sa Odsjekom i nastavnim osobljem, podcrtavajući kako činjenica da joj je omogućeno stjecanje dragocjenog iskustva rada u projektima kulturne produkcije znači da ta znanja može izravno upotrijebiti u nekoj od širokih oblasti kulturalnih studija. U nastavku pročitajte Eminina dosadašnja iskustva studiranja i kako kulturalne studije uvezuje sa svojim profesionalnim afinitetima.

Gimnazijski dani su za mnoge ispunjeni rasutošću među predmetima koji obuhvataju brojne oblasti, pa je i meni bilo vrlo teško odabrati šta će biti primarni fokus mog interesovanja u nastavku obrazovanja. Uspješno sam se okušala na takmičenjima iz različitih oblasti preduzetništva, likovnih radova, stranih jezika, muzike i mikrobiologije koja je zapravo bila i moja najveća srednjoškolska ljubav. Kako sam se sve više posvećivala vannastavnim aktivnostima u sklopu tri različita hora, instrumentalnih skupina, te volontiranju u biblioteci, bilo mi je jasno da će negdje i nekada neki rez morati biti napravljen. Tokom rada u omladinskim nevladinim organizacijama i Mreži vijeća učenika upoznala sam se sa Odsjekom za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici, a već prvi pregled predmeta koji čekaju studente mi je pomogao donijeti odluku sa kojom sam danas vrlo zadovoljna.

Iako, kada opisujem kulturalne studije onima kojima je ta akademska oblast nepoznanica, pokušam ih pojasniti kao hibrid povijesti, umjetnosti i filozofije, kompletnom paletom predmeta koji obuhvaćaju sve ono što prirodno-matematičke znanosti izostavljaju: u oblasti humanizma, više-manje sve. U smislu povijesti, dotičemo se kompletnog pregleda svjetskog i bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa te ispravnim i zakonski određenim koracima upravljanja baštinom; u umjetnosti, od moderne vizuelne do klasične muzičke, učimo kako pravilno inkorporirati znanje, disciplinu i talenat u kulturalni menadžment; u filozofskoj misli, pratimo hronološki razvoj britanskih Cultural Studies koji su započeli cijelu priču davanja kritike i promišljanja o kulturi – što je spoj socijalnih osobina ljudskog roda i njihovih civilizacijskih sposobnosti, gradnja ljudskog identiteta kroz stoljeća i decenija, borba žena za ravnopravnost i masovne kulture za legitimnost u XX i XXI stoljeću.

Raznolikost predmeta je posebno privlačan aspekat Kulturalnih studija, ali ističem i odličnu saradnju sa profesorima bez kojih mnoštvo mojih vannastavnih aktivnosti i putovanja ne bi bilo moguće realizirati. Muzika mi je vrlo važna; osvajala sam plasmane na različitim lokalnim takmičenjima u Bosni i Hercegovini, učestvovala u hrvatskom Supertalentu, a moja autorska pjesma „Discommunication“ osvojila je četvrto mjesto u finalu regionalnog takmičenja „Nagrada Milan Mladenović“. Bavljenje muzikom mi je otvorilo mnoga vrata, pa sam tako često učestvovala u emisijama, manifestacijama, dramskim izvedbama i nastupima širom Evrope. Stičući iskustva koja mogu da upotrijebim u nekim oblastima na Odsjeku, moji hobiji su prihvaćeni, podržani i podstaknuti od strane profesora, a takav je slučaj i sa drugim studentima koji se takmiče, volontiraju, rade i kreiraju.

Tokom prve i druge godine studija, kolege i kolegice sa Odsjeka, zajedno sa profesorima, su organizovali dvije izložbe: „I žene su gradile Zenicu“ i „Tragom zeničkih mostova“. Bila mi je čast ilustrirati izložbene plakate i pisati te izvoditi pjesme koje sam posebno komponovala za svaku od tema, a naš rad je kamerom zabilježio kolega-kulturolog Kemir Demiri, kojeg su podijelili brojni bosanskohercegovački mediji, amogu se pronaći i na YouTube kanalu.

Uz podršku i znanje koje je moguće sticati – uz redovit rad – bez ikakve zadrške nazivam Kulturalne studije seharom općeg znanja o društvenim znanostima i umjetnosti, te se sa završenom drugom godinom prosjekom 10,0 nadam istim intenzitetom nastaviti i dalje, dok u međuvremenu mogu  raditi na svojoj autorskoj muzici i literarnim radovima znajući da time i doprinosim oblasti kulture o kojoj učim.