Mnogobrojna publika oduševljena pozorišnom predstavom “Ježeva kućica”

Danas je u velikoj sali Doma kulture upriličena premijera pozorišne predstave “Ježeva kućica” koja je kruna rada Škole glume. Pozorišna predstava „Ježeva kućica“ je urađena u vlastitoj produkciji Škole glume, mlađe grupe polaznika.

Ovo djelo je ujedno i lektira koja pripada razredima osnovnih škola. Pitanje kojim se bavi ova postavka predstave je zapravo ono jako aktuelno koje se odnosi na nas starije u BiH, a koje mi prenosimo i na djecu. Ostati ovdje ili otići? Zašto nam je naš dom, ma kakav on bio, najbitniji i nešto najvrijednije u životu. Konceptualno, taj tekst je zapravo osnova glumačke umjetnosti, a to je da se na sceni treba igrati. Djeca koja su na sceni sve počinju da rade iz obične dječije igre i onda šire u priču Branka Ćopića da bi se na kraju ponovo vratili u dječiju igru.

U predstavi su igrali učenici osnovnih škola i polaznici „Škole glume“ JU KSC Kakanj: Hamza Berbić, Lamija Đokić, Arman Kalin, Ena Delibašić, Lamija Kadić, Delila Šolbić, Majra Trako, Majra Čatić i Amna Fejzović.

Režiju za predstavu potpisuje Miroljub Mijatović, a asistent režije je Mirza Bajramović.

“Dijete treba da je u pozorištu i dijete treba da bude u pozorištu kao aktivan učesnik dakle u kreiranju pozorišne predstave i da je aktivan učesnik dok sjedi u sali i gleda predstavu da bi shvatio njenu poruku. Oni koji učestvuju u predstavi u samom procesu odrastanja su puno samostalniji, samouvjereniji i ranije stiću neke estetske nazore. Vokabular im je bogatiji, lakše formiraju rečenice dakle lakše se izražavaju u onome što se traži od njih. U Školi glume se radi na njihovoj koordinaciji što se tiće pokreta, dakle lakše pamte neke zadatke koji ih čekaju u životu. U samom procesu radionica oni se osposobljavaju za život i za ono što ih eventualno čeka tamo.

Dramsko-pedagoške radionice koje se sastoje iz scenskog govora, scenskog pokreta, glume i animacije dolazimo do krajnjeg rezultata a to je scenski proizvod kojeg mi nazivamo pozorišna predstava. Sam proces rada na predstavi “Ježeva kućica” bio je malo drugačiji jer smo krenuli iz glumačke igre, iz dječije igre. Ono što su djeca zaboravila, danas su svi okrenuti smart telefonima, laptopima, tabletima i zaboravljaju kojih su se igara igrali njihovi roditelji.

“Ježeva kućica” je bezvremenska priča naših naroda u BiH, mi uvijek patimo za nečijim tuđim i želimo da odemo negdje dalje. Korjen ove predstave jeste pjesma Alekse Šantića

Ostajte ovdje. Sunce tuđeg neba,

neće vas grijat ko što ovo grije

grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije…

To je i sama poruka ove predstave i danas smo nažalost zaboravili da cijenimo ono što imamo i uvijek težimo ka nečemu većem i nažalost samo zbog toga što je to nešto veće a ne zato što to zaista možemo iskoristiti i biti sretni.

Jako sam zadovoljan nakon premijere jer je puno djece koja su zapravo prvi put na sceni i mislim da je “Ježeva kućica” lektirna priča u trajanju od dvadeset minuta nešto što je jako pogodno za ovu grupu i za publiku kojoj je predstava namjenjena a to su vtići, I i II razred osnovne škole”, naveo je u izjavi za medije režiser predstave Miroljub Mijatović.

JU KSC KAKANJ