Mogherini: Zabrinuta sam situacijom na Zapadnom Balkanu, mir se ne smije uzeti zdravo za gotovo

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini kazala je u Briselu, na sastanku Vijeća za vanjske poslove, da se iz posjete Zapadnom Balkanu vratila zabrinuta, te da je ovaj put vidjela mnogo više nego tokom ranijih posjeta.

-Vidjela sam ovih dana puno više nego ranije. Region je izložen različitim izazovima i tenzijama. Neke su interne, domaće, političke, a neke su regionalne, interetničke tenzije među državama. To je vrlo opasno i može vratiti region unazad nekoliko godina. Mir se nikada ne smije uzeti zdravo za gotovo. Postoji zabrinutost – kazala je Mogherini na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, uočila je da je region izložen nekim globalnim tenzijama.

-Balkan lako može postati figura u toj šahovskoj igri – naglasila je.

Učesnicima sastanka je, kaže, kazala da je ozbiljno zabrinuta stanjem na Zapadnom Balkanu, ali da, ipak, ima razloga za nadu i optimizam.

– Istina je da sam duboko i ozbiljno zabrinuta, ali postoji i povjerenje koje proizilazi iz činjenice da ne postoji moć u svijetu koja ima ovoliki učinak na Zapadni Balkan kao što to ima EU. EU je posvećena evropskom putu zemalja regiona. Došla sam zabrinuta zbog nekih slučajeva, ali i puna optimizma i nade jer kada god se sastanete sa studentima i građanima, organizacijama civilnog društva ali i političkim i društvenim snagama u cijelom regionu, vidite ogromnu podršku i povjerenje u EU i želju za pridruženjem – rekla je Mogherini.

Dodala je da su se ministri saglasili s njom da na Zapadnom Balkanu ima mnogo posla, ali da EU ima sve alate da prevaziđe eventualne poteškoće i ponudi ljudima perspektivu koju žele, a to je mir, ekonomija, regionalni razvoj i napredak.

Naglasila je da naročito pozitivna zbog entuzijazma mladih ljudi u svim dijelovima Balkana.

-Postoji proevropska energija na Zapadnom Balkanu koja samo čeka da se pusti unutra i mislim da imamo interes da se ovaj proces učini kredibilnim – zaključila je.

Na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Briselu okupili su se ministri vanjskih poslova zemalja članica EU te ministri odbrane.