Morgan Freeman nakon posjete BiH: “Proživjeli ste horor”

Slavni glumac Morgan Freeman boravio je u Bosni i Hercegovini protekle sedmice a u petak navečer je u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića na FACE TV objavljen intervju u kojem je oskarovac govorio o dokumentarcu koji snima o BiH.

– Vi ste jako poseban narod jer ste proživjeli strašne događaje, ali nekako s tim dobro živite i držite se zajedno. Mi u našim emisijama upravo govorimo o takvom ljudskom srcu. Proživjeli ste ovakav horor, ali umjesto da mrzite ljude koji su vam to uradili, vi opraštate. Znamo iz historije da je oprost veoma moćno oružje – rekao je Freeman.

Na pitanje novinara Hadžifejzovića da li je stekao predstavu o tome ko su Bosanci i Hercegovci, Freeman je rekao.

– Znam ko ste bili, Jugosloveni. Republike su sve bile zajedno i znam da se to raspalo. Ali vi ste još dio tog konglomerata. Niste vi samo Bošnjaci, tu su i Hrvati, Srbi, Slovenci, svi još žive tu u Bosni – kazao je Freeman. Dodao je da svi državljani BiH moraju imati zajednički identitet kako bi živjeli sigurno i u miru.

– Da biste živjeli zajedno i normalno, morate svi biti Bosanci – kazao je glumac. Oskrarovac je dodao da ipak ne zna kakav bi bio i kako bi se nosio sa onim što su Bošnjaci doživjeli.

Na opasku Hadžifejzovića da su ljudi na ovim prostorima razočarani i gube nadu, Freeman je rekao da nikada nije prekasno i da bez nade nemate ništa.

Freeman je posjetio BiH i Srebrenicu zbog snimanja dokumentarnog filma. Slavni glumac je u BiH snimao dio serijala pod nazivom “The Story of Us With Morgan Freeman” (“Priča o nama s Morganom Freemanom”), koji će biti emitovan na National Geographicu. Serijal se sastoji od šest jednosatnih epizoda koje će obrađivati teme ljubavi, vjere, rata, mira, slobode…