Mreža Vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona organizator – Dana srednjoškolaca

Srednjoškolci u Zeničko-dobojskom kantonu – Organizovan Dan srednjoškolaca

 Srednjoškolci u Zeničko-dobojskom kantonu su i ove godine obilježili Dan srednjoškolaca  u organizaciji Mreže Vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona, krovne organizacije za zastupanje srednjoškolaca u ovom kantonu.

Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17. novembra 1939. godine. Studenti su protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja.

Više stotina srednjoškolaca iz svakog grada na području kantona koja ulaze u sastav ove Mreže su obilježila Dan srednjoškolaca izlaskom na ulice i različitim porukama ukazali na svoje postojanje i djelovanje u korist srednjoškolaca u ovom kantonu.

– Obilježavanje Dana srednjoškolaca na području našeg kantona u organizaciji Mreže Vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona tradicionalno se obilježava s više stotina učesnika na ulicama gradova širom kantona. Ove godine smo obilježili naš dan izlaskom na ulice i diskusijama o problemima srednjoškolaca u lokalnim zajednicama. U nekoliko gradova srednjoškolci su predstavili svoje realizovane aktivnosti tokom proteklih godina i na taj način željeli skrenuti pažnju javnosti da se godinama bore za bolji status srednjoškolaca, kazao je Elmin Fehrić, PR Manager mreVUK-a ZDK.

U sklopu ove Mreže djeluju i srednjoškolci iz Bosansko-podrinjskog kantona koji su također obilježili ovaj dan.

– Dan srednjoškolaca je jedna od najvećih aktivnosti koja okuplja mlade ljude, pomaže im da se lakše integriraju u društvo i povećava im osjećaj pripadnosti društvu. Mreža Vijeća učenika ZDK kantona trudi se svake godine inovativnim idejama obilježiti ovaj Dan kako bi se što više srednjoškolaca uključilo u ovu akciju i pokazalo da su srednjoškolci resurs kojeg ova država treba koristiti, a ne problem kojeg treba rješavati. Mreža Vijeća učenika želi ove srednjoškolce dovesti u proces donošenja važnih odluka u našem društvu i u proces pozitivne promjene i napretka naše države. Oni su lideri u školi, a time i lideri u budućnosti, zaključio je Zlatko Hadžić, predsjednik mreVUK-a ZDK.

Elmin Fehrić PR Mreže vijeća učenika ZDK