NA DANAŠNJI DAN: Osnovan fudbalski klub “Željezničar”

fk_zeljeznicar_danas_slavi_94_rodjendan_095530_171659_big

Željezničar danas slavi svoj 95. rođendan. Na današnji dan, 1921. godine, Željo je odigrao svoju prvu utakmicu u historiji. Bilo je to protiv SAŠK Napretka, koji je tada slovio za jedan od najboljih klubova na teritoriju BiH. Ideju o osnivanju Željezničara, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju mašinovođi, Ludvigu Lepleu.

cover_osnivanje_kluba

Uz Stjepana Katalinića, oni formiraju inicijativni odbor, iz čijeg jezgra nastaje i prva uprava Kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inžinjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti, Hinko Tegzeš. U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzercir, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba.

Već pomenutu utakmicu sa SAŠK Napretkom, Željo je izgubio 5:1, jedini strijelac za naš Klub bio je upravo Dimitrije Dimitrijević.  Rezultat druge utakmice bio je 2:1, a već tada je Željo dokazao da može parirati daleko boljim i iskusnijim tadašnjim klubovima.

19. septembra 1921.godine, stigla je obavijest: Željezničar je primljen u Podsavez.

(izvor: fkzeljeznicar.ba)