Na današnji dan: Otvoren najveći trg u BiH

U Tuzli je 7. avgusta 2009.g. svečano otvoren Trg slobode koji je i najveći je trg u BiH. Realizacija ovog projekta važan je korak u historiji Tuzle.

Početkom avgusta 2008. god., Općina Tuzla otpočela je sa realizacijom projekta uređenja najstarijeg trga u gradu i šetališnog prostora površine oko 6000 kvadratnih metara, za što je izdvojeno preko dva i po miliona maraka.

Image result for trg slobode Dominantno mjesto na Trgu zauzima velika fontana čije spoljašnje zidove krase ornamenti stećaka, no to na Trgu slobode neće biti jedini simboli srednjovjekovne Bosne. Naime, na dijelu na kojem su najmenski zadržane zelene površine, a gdje je donedavno bila stara fontana, postavljena je skulptura koja simbolizira stećak, a na mermernim pločama kojima je obložena lokacija uklesani su i epitafi sa srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika.

Epitafi i ornamentika stećaka nadopunjuju već postojeće simbole na Trgu iz svih razdoblja kroz historiju kao što su Čaršijska džamija i česma iz doba osmanske vladavine, zgrada baroka koja simbolizira period austrougarske uprave te nekoliko objekata iz savremenog doba ili bliže prošlosti.

Predviđeno je da se na trgu u narednom periodu izgradi gradska kuća na temeljima objekta stare zgrade općinske administracije, kao i gradnja visokoškolske ustanove ili naučno-tehnološkog parka.