Na Dječijem festivalu danas oko 7.000 mališana: Djevojčica iz serije “Elif” stigla u BiH

Na hiljade djece u osnovnim školama u sedam kantona u BiH koja u okviru projekta “Moj izbor je turski” uče turski jezik imat će priliku da i ove godine uživaju u bogatom kulturno-zabavnom programu

Dječiji festival, čiji je peti put organizator Institut Yunus Emre, bit će održan danas u Zenici, a očekuje se prisustvo više od 7.000 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Na hiljade djece u osnovnim školama u sedam kantona u BiH koja u okviru projekta “Moj izbor je turski” uče turski jezik imat će priliku da i ove godine uživaju u bogatom kulturno-zabavnom programu.

Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu podsjetio je na današnjoj konferenciji za novinare u turskoj ambasadi u Sarajevu da su 2011/2012. pokrenuli ovaj projekat koji danas broji više do 7.000 učenika.

Kako je kazao, trude se da sprovode različite aktivnosti u BiH.

“Od 2015. nastavljamo sa našim projektom bratimljenja škola. Od prošle godine 120 škola u BiH ima svoju bratsku školu u Turskoj”, pojasnio je Yaman.

Prema njegovim riječima, rade i na osposobljavanju nastavnika turskog jezika kako bi poboljšali kvalitet nastave. Yaman je podsjetio da su tokom ove godine otvorili kabinete turskog jezika u 15 škola. Najavio je da će nastaviti sa radom kako bi omogućili kvalitetnu nastavu i prostor za učenje turskog jezika.

Yaman je kazao i da petu godinu organizuju Dječiji festival.

“To je velika zabava i uzbuđenje za naše učenike. Pored naše djece iz BiH imat ćemo i nastup Hajrudina Varešanovića”, istakao je Yaman i zahvalio se svima koji su podržali ovaj projekat.

Poručio je da učenici najviše biraju turski jezik zbog toga što je Turska bratska zemlja ali ima i onih koji su turski izabrali zbog turskih serija.

Yaman je dodao da je posljednjih godina mnogo onih koji biraju turski zbog zaposlenja.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc sutrašnju aktivnost vidi kao ulaganje u budućnost. Ukazao je na značaj organizovanja Dječijeg festivala.

“BiH je posebno značajna za Tursku. Djeca iz BiH i djeca iz Turske su sigurnost naše saradnje”, istakao je Koc. Zahvalio se djevojčici iz serije “Elif” koja je doputovala u BiH da prisustvuje sutrašnjem Festivalu.

Ove godine na festivalu nastupit će Hajrudin Varešanović, osnivač grupe “Hari Mata Hari” i Isabella Damla Guvenilir, glavna glumica u seriji “Elif”.

Varešanović je izrazio zadovoljstvo što će prisustvovati Festivalu i podsjetio da je i ranije sarađivao sa Institutom Yunus Emre.

“Obrazovanje je nešto što gradi društvo”, dodao je Varešanović.

Isabella Damla Guvenilir, glavna glumica u seriji “Elif” djeci sa kojom će se sutra družiti u Zenici poručila je da nastave učiti turski jezik.

“Turski jezik je predivan jezik. BiH mi se jako svidjela. Prvi put sam ovdje i jako mi se svidjelo ono što sam vidjela”, dodala je Guvenilir.

Osim koncerta grupe “Hari Mata Hari”, prisutni će moći uživati i u pjesmama na turskom i bosanskom jeziku koje će izvoditi djeca koja uče turski jezik.

Festivalu će, pored djece i njihovih nastavnika, prisustvovati i veliki broj zvaničnika, među kojima i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar kulture i turizma Turske Nabi Avci.

Današnjem predstavljajnu Festivala prisustvovao je i direktor Turkish Ziraat banke BiH Ali Riza Akbas, čija je banka ujedno i jedan od ovogodišnjih sponzora.

Akbas je kazao da su oni kao turska državna institucija i pored svih trgovačkih i ekonomskih aktivnosti dužni da podrže i podstaknu i društvene aktivnosti poput Dječijeg festivala.

Cilj im je, istakao je, da zabave djecu i doprinesu njihovoj budućnosti i uspjehu.

“Jezik je jako važan u životu svakog čovjeka, učenje jezika od malih nogu je jako važno”, pojasnio je Akbas.

Program u Zenici počinje danas u 13.00 sati.