Na Kopu pet novih dampera marke Belaz

Pet dampera, nosivosti 136 tona, čija ukupna vrijednost je 11 miliona maraka znatno će povećati kapacitete na transportu čvrste jalove mase

Iz sredstava dokapitalizacije rudnika uglja koji posluju u sastavu koncerna JP Elektroprivreda BiH u našem Rudniku se upravo realizira najveća i najznačajnja investicaja planirana za ovu godinu. Riječ je o nabavci pet damper kamiona marke Belaz čija nosivost je 136 tona, vrijednosti 11 miliona maraka. Kamioni su u segmentima dopremani na Površinski kop Vrtlište i tokom mjeseca aprila obavljani su poslovi njihove montaže. Tokom mjeseca maja očekuje se proba svih funkcionalnosti kamiona.

Ovo je oprema koja će omogućiti kontinuitet na podizanju i transportu čvrste jalove mase te u budućem periodu dostizanje godišnjeg proizvodnog kapaciteta od milion tona uglja na Površinskom kopu Vrtlište. Ova oprema davati će puni doprinos izgradnjom vanjskog odlagališta Ribnica. Poseban značaj je u pouzdanosti kapaciteta za transport sa stanovišta dugoročnog razvoja eksploatacije uglja.

Podsjećamo u augustu 2014. godine, za potrebe PK Vrtlište nabavljeno je pet dampera nosivosti 110 tona, a njihova vrijednost iznosila je 8,4 miliona KM. S novih pet kamiona, koji su još veće nosivosti, tehnološka linija na transportu otkrivke čvrste jalove mase, sada ima znatno veći kapacitet. Da bi taj veći kapacitet bio u potpunosti iskorišten već za par mjeseci, u julu ove godine očekuje se isporuka elektro hidrauličnog bagera, vrijednog 5,4 miliona KM, zapremine kašike do 15 kubnih metara. Biće to najveći i najmoćniji bager na Površinskom kopu Vrtlište. Na Kopu, trenutno radi jedan sličan bager sa kapacitetom utovarne kašike od deset kubnih metara, koji je nabavljen 2012. godine, a koštao je 4,2 miliona maraka. Tako su investicije Elektroprivrede BiH za kamione i ova dva bagera u posljednjih pet godina ukupne vrijednosti 29 miliona maraka.