Na Ponijerima pronađeno 850 grama bijelih tartufa

Dvojica mladića iz Kaknja na širem lokalitetu izletišta Ponijeri koje je od Kaknja udaljeno 18 kilometra pronašli su skupocjene bijele tartufe i to oko 850 grama, a čija cijena dostiže po kilogramu i do 5.000 eura.

Iako su željeli ostati anonimni bojeći se za vlastitu sigurnost kazali su nam da su kosili sijeno i da je pas počeo kopati na jednom mjestu.

– Nije nam bilo jasno zašto tolikom brzinom kopa, a onda smo vidjeli da se radi o gljivama koje su neobičnog oblika. Nismo sve pokupili, one manje smo ostavili u zemlji da i dalju rastu kazuju nam mladići.

Na pitanje da li su ih uspjeli prodati i po kojoj cijeni, mladići su kazali da su se vidjeli sa jednim čovjekom iz Slovenije i da je on fotografisao tartufe uz obećanje da će im se javiti telefonom.

Treba istaći da se tartufi nalaze ispod zemlje na dubini od 10 do 30 cm, zbog čega ih je teško pronaći u prirodi. U tu se svrhu koriste posebno izdresirane životinje koje njuhom otkrivaju mjesto gdje se mogu pronaći zrele gljive.

Dvije najznačajnije vrste tartufa su bijeli i crni. Bijeli tartuf se ubraja među najkvalitetnije, te postiže najveću tržišnu cijenu. Tartuf ima specifičan jak, prodoran miris po bijeli bijelom luku i starom siru.

(Az.S)