Načelnik Kaknja posjetio kakanjske partizanske borce stogodišnjaka Eniza Velispahića i Džemala Haračića

Povodom 8.aprila-Dana oslobođenja Kaknja

Načelnik Bajtarević posjetio kakanjske partizanske borce stogodišnjaka Eniza Velispahića i Džemala Haračića koji je jučer napunio 95 godina.

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević pokucao je na vrata dvojice kakanjskih partizanskih boraca iz vremena Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945.Sa željom da ukaže posebnu čast i poštovanje spram partizanskih boraca, načelnik Bajtarević je ovu aktivnost uvrstio u programske sadržaje kojima se obilježava 8. april – Dan oslobođenja Kaknja u Drugom svjetskom ratu.

Od ukupno 801 borca sa područja Kaknja koji su se borili u partizanskim jedinicama, u današnjici su među živima samo dvojica.Susret sa partizanskim borcima bio je veoma emotivan. Eniz Velispahić je rođen prije 100 godina.

U momentu iznenadne posjete učio je ajete časnog Kur’ana. Načelnik Bajtarević ga je pozdravio selamom i slobodarskim pozdravom: Smrt fašizmu! Sloboda narodu!

Džemal Haračić baš danas je napunio 95 godina, pa je zajedno s načelnikom Mirnesom Bajtarevićem prerezao slavljeničku tortu koju su mu pripremili njegov sin Omer i porodica.

S načelnikom je razgovarao o svom životnom putu punom izazova i iskušenja.Načelnik Bajtarević je uz čestitku povodom Dana oslobođenja Kaknja, svojim sugrađanima-partizanskim borcima uručio i prigodne darove u znak priznanja i zahvalnosti za sve što su učinili za slobodu naroda u periodu NOAR-a 1941-1945.godina.