Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić posjetio Kraljevu Sutjesku i uručio donacije za Franjevački samostan i Džamiju sultana Mehmeda II El-Fatiha

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa dogradonačelnikom Sarajeva Ivicom Šarićem, načelnikom Općine Kakanj Nerminom Mandrom i Željkom Šainom, profesorom Ekonomskog fakulteta i čovjekom čiji korijeni potiču iz Kraljeve Sutjeske, posjetio je u Kraljevoj Sutjesci Franjevački samostan i Džamiju sultana Mehmeda II El-Fatiha, te uručio donacije za ova dva nacionalna spomenika.

Tokom posjete Kraljevoj Sutjesci delegacija je prvo posjetila Franjevački samostan gdje ih je ugostio gvardijan fra Željko Brkić koji je svoje goste proveo samostanom i zajedno sa ostalim franjevcima upoznao o kulturnom blagu koje je ovdje pohranjeno.

-U našoj biblioteci imamo jako vrijedne knjige među kojima se nalaze i one koje su štampane 1500. godine. Kada je u pitanju muzejska postavka imamo predmete od drveta, keramike i metala. Franjevački samostan je nacionalni spomenik kulture i on bi trebao biti briga šire društvene zajednice. Imali smo određenu pomoć, ali ona je trebala biti veća. Zbog toga smo se obraćali različitim institucijama, a sve kako bi sačuvali kulturno blago koje se ovdje nalazi. Zahvaljujemo se načelniku Ajnadžiću na doniranim sredstvima koja ćemo upotrijebiti kako bi se očuvalo blago koje se nalazi u samostanu, naglasio je fra Brkić, izražavajući nadu da će se prvenstveno državni nivo uključiti kako bi se Kraljeva Sutjeska oživjela, izgradili smještajni i ostali neophodni kapaciteti, a što bi rezultiralo većom turističkom posjetom.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kakanj Nijaz Đokić je istakao da posjeta načelnika Ajnadžića i sredstva Općine Centar znače mnogo kada je u pitanju objekat Džamije sultana Mehmeda II El-Fatiha.

– Ovo je najstarija džamija u izvornom obliku i kao takva je ušla pod zaštitu države. U posljednjih 12 godina imali smo nekoliko faza restauracija objekta, ali nedostaje još sredstava da bi se posao u potpunosti završio. Poslije unutrašnje restauracije koja je završena preostao je dio vanjskog uređenja i zahvaljujemo se načelniku Ajnadžiću na sredstvima koja ćemo iskoristiti da završimo i taj posao, kazao je Đokić.

Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo posjetom Kraljevoj Sutjesci.

-Mi smo u vrijednoj posjeti i drago mi je da smo kao lokalna zajednica dodijelili skromna finansijska sredstva za Franjevački samostan i Džamiju sultana Mehmeda II El-Fatiha. Ovo je dobra poruka da se podupire jedinstvo različitosti i nadam se da će samostan i džamija imati koristi od ovoga jer to nam je krajnji cilj, naglasio je Ajnadžić.

Dogradonačelnik Šarić je istakao da su historijska mjesta često zaboravljena od nadležnih.

– Nažalost mi u cijeloj BiH ne vodimo računa o ovakvim mjestima i dokumentima državnosti i blagu koje treba sačuvati. Onaj ko ne poštuje povijest, teška mu je budućnost, kazao je Šarić.

Načelnik Mandra se zahvalio Općini Centar i Ajnadžiću na doniranim sredstvima, te dodao da je Općina Centar pomogla Kaknju i tokom majskih poplava 2014. godine.