Nakon inicijcativa Republike Turske: Vijeće sigurnosti UN-a razmatra rezoluciju za Jerusalem

Nakon niza inicijativa Republike Turske, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija će razmatrati nacrt rezolucije koja predviđa da se pravno ništavnom proglasi odluka SAD-a o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela, a koja je oprečna postojećim odlukama Ujedinjenih nacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani izvor iz turskog Ministarstva vanjskih poslova javlja da se očekuje da se pomenuta tema na dnevnom redu Vijeća sigurnosti nađe već sutra.

Nacrt rezolucije predat će Egipat kao članica Vijeća sigurnosti, a sam prijedlog je djelo Palestine. Važnu ulogu u tom procesu ima Turska koja vodi aktivnu diplomaciju nasuprot američke odluke o Jerusalemu.

U tekstu nacrta se podsjeća na dosadašnje odluke UN-a o statusu Jerusalema te zahtijeva da se taj status ne mijenja jednostranim potezima, već isključivo kao plod pregovora između Palestine i Izraela.

Dalje se navodi da su pravno ništavne i da se trebaju poništiti sve jednostrane odluke kojima se zadire u status i demografsku sliku Jerusalema.

U nacrtu se također, nalazi i apel da zemlje međunarodne zajednice ne sele ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

S obzirom da je SAD stalna članica Vijeća sigurnosti, velika je vjerovatnoća da će posegnuti za veto glasom protiv usvajanja rezolucije oprečne vašingtonskoj odluci o Jerusalemu. U tom slučaju to pitanje se može proslijediti na Generalnu skupštinu UN-a u kojoj bi za usvajanje trebala dvotrećinska većina.