Nakon pokušaja državnog udara: U Turskoj vanredno tromjesečno stanje

erdoan-n-euml-gaza-po-vdes-edhe-nd-euml-rgjegjja-njer-euml-zore_hd-380x233

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan objavio je večeras nakon sastanka Vlade Turske da ova zemlja proglašava vanredno stanje u trajanju od tri mjeseca i to nakon pokušaja državnog udara prošlog petka.

Erdogan je kazao kakoje Vijeće sigurnosti i Vijeće ministara Turske, nakon duboke analize, odlučilo da se “uklone i eliminišu svi članovi terorističke strukture”.

Vlasti u ovoj zemlji od samog početka pokušaja državnog udara optužuju organizaciju FETO, koju predvodi imam Fethullah Gulen, da stoji iza pokušaja vojnog udara.

Erdogan je rekao da je kao predsjednik ponosan i da se nada kako će zemlja iz ovoga izaći jača.

“U pitanju je prijetnja usmjerena ka demokratiji i slobodi i cilj nam je da poduzmemo mjere da se to stanje smiri. Ovo je pokazalo ko je spreman da po cijenu života brani državu, a ko je na strani diktature”, rekao je Erdogan.

Dodao je da je turski narod pokazao da je njihov izbor na strani demokratije te se zahvalio svima ma kakvoj ideologiji pripadali.

“Pokazali su šta znači snaga vjere. Stali su ispred tenkova i pokazali da su spremni poginuti za svoj državu”, rekao je Erdogan.

U svojoj izjavi odao je počast građanima koji su stali ispred tenkova te se zahvalio medijima poručujući kako niko ne treba da brine o medijskim slobodama.

“Sve su to uspjeli, uprkos paljbi terorista. Zaista, niko od predstavnika medija ne treba da ima briga za medijske slobode. Sve radimo za njihove interese. Vanrednim stanjem želimo očuvati demokratiju i to je jedini smisao”, poručio je Erdogan.

Što se tiče ekonomskih posljedica nakon proglašenja vanrednog stanja, turski predsjednik kazao je kako ekonomske institucije ne trebaju brinuti i kako će ova zemlja nastaviti sa provođenjem reformi.

Ranije su zastupnici iz vladajućih stranaka kazali kako turski ustav dozvoljava proglašenje vanrednog stanja, ali da se ono vjerovatno neće negativno odraziti na građane.

Dodao je i da Turska nikada nije odustajala od demokratije niti ima namjeru ikada odustati od budućnosti. On je kazao i da će ovlaštenja guvernera i načelnika biti veća.

“Oni će zajedno sa lokalnim snagama biti dio procesa koji slijedi. Sve u koordinaciji sa Vladom. Tu sam da zajedno sa sigurnosnim strukturama otklonim viruse. Tako ćemo nastaviti i čišćenje u Oružanim snagama”, kazao je Erdogan.