Nakon sukoba Preventa i Volkswagena: Njemački mediji zainteresirani za stanje bh. ekonomije

Nedavni sukob Preventa i Volkswagena, koji je već riješen, u fokus njemačke javnosti doveo je ne samo bh. kompaniju Prevent i njenog vlasnika Nijaza Hastora već i bh. ekonomiju.

prevent wolksvagen

Frankfurter Allgemeine Zeitung tako danas opširno izvještava o stanju u BiH uz zaključak da je ekonomska situacija mnogo bolja od političke.

Ivona Zametica, ekonomistica u Raiffeisen Research centru u Sarajevu za FAZ navodi da je bh. ekonomija jedna od najstabilnijih u regionu te da su ekonomski pokazatelji svakodnevno sve bolji. BDP raste po stopi od 3 posto, a optimizam dijeli i Bečki centar za ekonomske studije koji navodi da će BDP u BiH u prosjeku rasti oko 3 posto, dok će u zemljama regiona biti ispod tog nivoa.

FAZ navodi da je EU glavni ekonomski partner BiH, posebno Njemačka.

Ipak, navode se i mnogi problemi. Zemlju je od 1991. napustilo oko 850.000 stanovnika, a nezaposlenost je velika.

GS Tvornica mašina iz Travnika dobar je primjer uspješne privatizacije. Njemački vlasnik je zatekao 50 radnika, a sada ih u Travniku radi 250.

Sabina Köpruner iz ove tvornice dodaje da je jedan od osnovnih problema užasno loš obrazovni sistem navodeći primjer da je skoro nemoguće naći radnika za CNC mašine.