Napad na antifašiste: Policija spriječila incident na obilježavanju Dana oslobođenja Mostara

Cjelodnevnim programom na više lokacija u Mostaru u organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a obilježen je Dan oslobođenja Mostara, 14. februar. Manifestaciji su prisustvovali antifašisti iz svih krajeva naše zemlje, ali i iz Hrvatske i Slovenije, kao i živući akteri događaja iz februara 1945. godine.

“Pokušavamo poslati jednu snažnu poruku ideje antifašizma, poruku onom rušenju od jučer, poruku otpora onim porukama koje neko danas ima snage da napiše ‘fašizam živi’ i pored toga stavi nekoliko fašističkih obilježja. Želimo reći da ima i nas i da ćemo se boriti za svoje ideje’, kazao je naš sagovornik.

Đulić je želio napomenuti da antifašistička udruženja već duže probaju zaštiti nacionalni spomenik Partizansko groblje.

“Mi smo pokrenuli mnoštvo aktivnosti, a sad ćemo početi vršiti ozbiljan pritisak na one koji su zakonski obavezni da očuvaju nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ako to nisu u stanju, koliko god oni rušili spomenik, toliko ćemo mi rušiti njih”, najavio je neke naredne aktivnosti Sead Đulić.

Prvi put poslije rata Februarska nagrada

Prvi put dodjeljena je i nagrada “14 februar”, Đulić je napomenuo da je ta nagrada nekad bila glavna nagrada koju je dodjeljivao Grad Mostar.

“Pošto očigledno grada nema, zadnji put je 1991. To dodijeljeno, mi smo odlučili da dok se ne steknu uslovi da grad dodjeljuje tu svoju nagradu, da to mi radimo. Tako smo nagradu obnovili i nagradili zaslužne prvi put poslije rata”, kazao je Sead Đulić.

Februarsku nagradu dobili su Radmilo Braca Andrić, Izudin Pintul i posthumno Predrag Matvejević, a ‘Februarske plakete’ Mujo Salčin, dr. Sead Mulahasanović, Štefica Galić, Alija Hadžialić i Ramiz Pandur i posthumno Marsela Šunjić.

Prisutni i borci iz 1945. godine

Svečanosti je prisustvovao i Danilo Gorjan iz Ljubljane, borac iz NOB-a koji je baš u bitkama za Mostar ranjen.

“Ranjen sam na jednom od obližnjih brda, još sam bio pri svijesti kad je sloboda dolazila u Mostar. Danas je takvo vrijeme da se čovjek ne snađe više, sve je isprepleteno s ekonomske i političke strane. Ono što se danas dešava po pitanju vrijednosti za koje smo se mi borili, ranije nije bilo. Danas je skoro pa kao 1983. Godine, nisam siguran kako će ovo vrijeme proći, ne samo u Bosni I Hercegovini, već u svim zemljama bivše Jugoslavije” emotivan je Danilo Gorjan, ponovo u Mostaru nakon 1945. godine.

U publici smo primjetili i Muju Salčina, borca iz Mostara koji je učesnik tih borbi.

Incident na Partizanskom groblju

Završna epizoda u obilježavanju Dana oslobođenja Mostara bila je kao što tradicija nalaže na Partizanskom groblju.

Grupa huligana napala je verbalno povorku udruženja antifašista i boraca NOR-a napadnuta koji su uzvikivali prijeteće poruke, ali je brzom intervencijom policijskih snaga spriječen teži incident.