Nastavljene aktivnosti na ugradnji podzemnih kontejnera u Kaknju

P1110331-300x225

Ponedjeljak, 5.septembar 2016.godine: Nakon što su u petak, u blizini Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija” u Kaknju (MZ Kakanj 2), ugrađeni podzemni kontejneri, ugradnja je  danas izvršena na lokaciji kod kapije “Rudstroja”, te uz biciklističku stazu ispod stare zgrade Općine. Nakon što je izvršena ugradnja podzemnih kontejnera na ove tri lokacije, radovi će se nastaviti na drugim lokacijama. Plan je da se u gradskom području u narednim danima postavi 26 podzemnih kontejnera na ukupno 14 lokacija. Tokom izvođenja ovih radova smeće će se moći odlagati u obične kontejnere. Građane za molimo za strpljenje i razumijevanje tokom izvođenja radova.

Posao ugradnje podzemnih kontejnera obuhvata postavljanje čeličnih kanti sa čeličnim poklopcem u armirano-betonska okna. Čelični poklopac ima poseban sistem zaključavanja tako da će pristup podzemnoj kanti imati samo radnici nadležnog komunalnog preduzeća. Otpad će se ubacivati uz pomoć nadzemnih INOX kanti sa poklopcem koji će se moći otvarati nogom ili ručno.

P1110316 P1110317 P1110318P1110329P1110330P1110331

Ugradnja podzemnih kontejnera u blizini kapije “Rudstroja”, te uz biciklističku stazu ispod stare zgrade Općine

Plan je da se u budućem periodu podzemni kontejneri ugrade i u drugim područjima općine Kakanj čime će se u potpunosti ukinuti koncept otvorenih kontejnera oko kojih se razbacuje smeće, iz kojih se šire neugodni mirisi i koji narušavaju estetsku dimenziju prostora. Uz nabavku i ugradnju podzemnih kontejnera, Općina Kakanj je finansirala i ugradnju posebnog mehanizma na vozilo za odvoz smeća kako bi se omogućilo pražnjenje podzemnih kontejnera.

“Ovo je projekat koji je mnogo značajniji od iznosa sredstava koje smo planirali za ovu aktivnost. Mi smo se plašili da će to biti neke velike cifre, ali je iznos ispod svih naših očekivanja. Posebno nas raduje što je ovo baš ono kako kažu “387” projekat, dakle naša je i ideja, naš je i projekat, naš je i proračun, sve je rađeno u Kaknju, u Općini i “Vodokomu” i evo nakon provedene procedure nabavke i izrade podzemnih kontejnera danas smo jako zadovoljni što ovaj projekat privodimo kraju. Vrijednost investicije je ukupno 107.000 KM. Vidjet ćemo kako će se ovaj projekat pokazati u primjeni. Ja očekujem da će u ekološkom i komunalnom smislu ovo biti jedan vidan napredak. Vjerujem da ćemo od danas kreirati nove standarde u zbrinjavanju komunalnog otpada. Već postoji interes u drugim sredinama u BiH za ovaj projekat. Mi ćemo sa zadovoljstvom svim zainteresiranim ustupiti projektnu dokumentaciju i naša iskustva”, rekao je načelnik Nermin Mandra.

P1110294  P1110298 P1110299IMG_3164

P1110314 – kopija P1110315 – kopija

Zabilježeno tokom ugradnje podzemnih kontejnera u blizini Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija”