Nažbilj – Nekropola stećaka vraćena je u prvobitno stanje

Obzirom da je tokom redovnog obilaska Nekropole stećaka u Nažbilju (22.05.2018.god.) uočen i evidentiran nemaran odnos mještana prema nekropoli, realiziran je ponovni obilazak u srijedu 05.07.2018. godine od strane JU KSC Kakanj – odjeljenje Muzej Kaknja.

Ponovnim obilaskom zabilježeno je da su s prostora koji pripada nekropoli uklonjene  vreće cementa, frakcije i automobil te da je prostor doveden u prvobitno stanje.

Primjetna je potreba za  farbanjem  drvene ograde i šadrvana kao i košenje trave s  prostora nekropole. Ovom prilikom pohvalili bismo mještane Nažbilja na brzoj reakciji i vraćanjem nekropole u prvobitno stanje. Podsjetimo da je prilikom posljednjeg obilaska nekropole uočen nesavjestan odnos mještana ili drugih lica prema prostoru koji pripada nekropoli. Zabilježeno je odlaganje vreća cementa, frakcije i parkiranje automobila marke Golf, bez registarskih oznaka na prostoru koji je ograđen i koji pripada nekropoli stećaka. Naš apel svima da više čuvamo i očuvamo naše kulturno i historijsko blago urodio je plodom.

JU KSC KAKANJ