Nermin Mandra za FAKTOR: Svaku slobodnu površinu iskoristit ćemo za razvoj

4

Općina Kakanj jedna je od najrazvijenijih u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK). Povoljno poslovno okruženje doprinijelo je stranim investicijama, tako da u Kaknju gotovo da nema nezaposlnih. Općinska administracija na čelu sa načelnikom Nerminom Mandrom bilježi možda i najbolje poslijeratne rezultate.

Na predstojećim lokalnim izborima birači će imati priliku potvrditi Mandri još jedan mandat. U intervjuu za Faktor Mandra ocjenjuje dosadašnji rad, te iznosi očekivanja kada je o izborima riječ.

FAKTOR: Općina Kakanj jedna je od najrazvijenijih u ZDK. Ovaj rezultat je velikim dijelom i Vaša zasluga. Kako ocjenjujete protekli mandatni period?

MANDRA: Mandatni period koji je na isteku ocjenjujem kao period buđenja i pokretanja Kaknja u svakom smislu, a posebno u pogledu lokalnog ekonomskog razvoja. Stupanjem na dužnost načelnika, započeo sam, zajedno sa svojim saradnicima, mukotrpan posao koji se ogledao u nekoliko ključnih aktivnosti. Za veoma kratak period uspjeli smo uvesti brojne pogodnosti za investitore, sve to medijski promovirati, izmijeniti brojne općinske odluke kako bismo ubrzali administrativne procedure. Paralelno s ovim aktivnostima, osmislili smo i realizirali programe poticaja i podrške u oblasti poduzetništva i poljoprivrede. Uz ove aktivnosti, realizirali smo i opsežnu kampanju čiji je cilj bio lokalnoj zajednici osigurati dobit od lokalnih resursa kroz plaćanje koncesionih naknada. Ova sredstva dalje usmjeravamo na razvoj koncepta samozapošljavanja. Takav pristup lokalnom ekonomskom razvoju pokazuje odlične rezultate. Tokom mog mandata budžet Općine Kakanj značajno se povećao, značajno su povećana ulaganja u sve oblasti društvenog života, od poduzetništva i poljoprivrede, do ekologija i sporta. Uz sve to, uspjeli smo ostvariti i suficit.

U protekle četiri godine Kakanj je dobio novu, savremenu zgradu Općine, novu zgradu Policijske stanice, te smo rekonstriuirali Dom kulture, Centar za socijalni rad, te ostale objekte od društvenog značaja. Izgrađene su četiri zgrade socijalnog stanovanja, a u toku je izgradnja i pete. Uveli smo brojna nova savremena saobraćajna rješenja, uspostavili sistem videonadzora. Kakanjski sport je osvojio simpatije bh. sportske javnosti. U Kaknju se s optimizmom gleda na život, do neslućenih granica je narastao osjećaj pripadnosti kakanjskom zavičaju.

FAKTOR: Zbog Vaših rezultata, SDA se sasvim logično opredijelila da budete njihov kandidat na predstojećim lokalnim izborima. Na koji način ćete koncipirati svoju kampanju?

MANDRA: Cjelokupan moj rad zasniva se na kontinuiranoj, iskrenoj i otvorenoj komunikaciji sa građanima kroz različite modalitete dvosmjerne komunikacije, od direktnog razgovora do komunikacije putem društvenih mreža. Uvijek govorimo da imamo još jako puno posla za uraditi, da se borimo svakodnevno s izazovima i da u dosluhu sa građanima možemo još puno toga dobrog ostvariti u Kaknju. Upravo takva otvorenost, iskrenost i uvažavanje građana su ključ uspjeha.

FAKTOR: Koji su to prioritetni zadaci koje planirate realizirati ukoliko dobijete podršku glasača?

MANDRA: Prioritetni zadaci su i dalje lokalni ekonomski razvoj, te osmišljavanje i realizacija novih podsticajnih i drugih mjera u oblasti poduzetništva koje će olakšati poslovanje u Kaknju. U žiži će i dalje biti opredjeljenje da se svaka slobodna površina iskoristi za razvoj. Prioritet je i dalje razvoj infrastrukture i uvođenje novih infrastrukturnih i urbanih rješenja koja će odgovoriti na potrebe građana. U prioritetima je i izgradnja sportsko-rekreativnog centra na površini od 20 hektara što će značiti novi zamajac koji će donijeti nove vrhunske razultate kakanjskog sporta. Prioritet je i rekonstrukcija glavne gradske saobraćajnice i uže gradske jezgre što će Kaknju donijeti nove savremene urbane konture. Plan je i da se na Ponijerima osiguraju uvjeti za noćno skijanje.

FAKTOR: Borba za poziciju načelnika bit će izuzetno zanimljiva. Šta su Vaše prednosti u odnosu na ostale kandidate?

MANDRA: Kandidati za načelnika općine Kakanj su ozbiljni i dokazani u poslovima koje obavljaju. Građani Kaknja poznaju moj rad i moje rezultate o kojima govore djela, a ne riječi.

(Faktor.ba)