NES i ‘Za nove generacije’ predstavili Sporazum o saradnji na državnom nivou

Predstavnici Narodnog evropskog saveza (NES) i političkog pokreta ,,Za nove generacije” potpisali Sporazum o saradnji na državnom nivou.

Time su se, kako je rečeno na konferenciji za novinare, obavezali da će u okvirima svog zajedničkog djelovanja u javnosti, kao i kroz institucije BiH provoditi i zalagati se za usaglašene stavove i principe koji su utvrđeni u sporazumu, poštujući i ne osporavajući pravo niti jednoj političkoj organizaciji na vlastiti pravno-politički subjektivitet i djelovanje.

O ovoj programskoj koaliciji u ime političkog pokreta Za nove generacije govorili su državni delegat Zlatko Miletić i jedan od tri koordinatora ‘Za nove generacije’ Damir Marjanović, a uime NES-a predsjednik stranke Nermin Ogrešević i državni zastupnik Jasmin Emrić.

– Ovim sporazumom usaglasili smo stavove i principe kroz 12 tematskih cjelina što je ustvari i osnova zajedničkog programa rada i djelovanja za naredni mandatni period na državnom novu uzimajući u obzir podijeljenu nadležnost sa nižim nivoima vlasti za određene tematske cjeline – naveo je Emrić.

Sporazum se odnosi na oblasti sigurnosti, vanjske politika BiH, evropske integracije, izborni sistem i ustavne promjene, ekonomski program, ekologiju, zaštitu okoliša i održivi razvoj, pravnu sigurnost, javnu upravu i borbu protiv korupcije, razvojno planiranje, nauku, obrazovanje, kulturu i sport, mlade, zdravstvo, budžet, javni dug i kreditni rejting. Svaka od tih cjelina sadrži pregled stanja, te konkretna rješenja za unapređenja.

Miletić rekao je da su prateći rad NES-a procjenili da su se najprincipijelnije ponašali, te su ih izabrali za saradnju.