Neum spreman za ljeto 2022: Navodno cijene smještaja će biti do 15 posto veće od prošle godine

Neumski hoteli su otvoreni, predsezona kao iz snova. Grad se užurbano sprema za ljeto 2022. godine.

Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neum kaže da su hotelijeri spremni i veći dio hotela je otvoren te da je ponosan što napokon imaju otvoren taj period predsezone.

„Za sada su naznake da ćemo imati dosta dobru sezonu, imamo već rezervacije. Sama predsezona nam nudi optimizam. Peti i šesti mjesec imamo dobar broj rezervacija, a za samu sezonu se ne bojimo, tu smo bili uspješni i u doba pandemije koronavirusa. Tako da mislim svi smo dosta spremni, nudimo jako kvalitetan hotelski smještaj, grad se također priprema i obnovljena je šetnica. Bit će tu postavljeni je jednoobrazni štandovi za sve djelatnosti koje se pružaju uz more, a očekuje nas i bogat kulturni program tokom ljeta“, kaže Butigan u razgovoru za Patriju.

No, inflacija i nagli skok cijena neće zaobići ni Neum.

„Neminovno je da će doći do poskupljenja smještaja jer svi ulazni parametri su skočili prema gore. Cijene će otprilike biti 10 do 15 posto veće od prošle godine, jer jednako tako i naši radnici moraju imati veće plaće, a sve je to jedan začarani krug. Nažalost, sve nas vodi prema tome da poskupljenje ne možemo izbjeći“, ističe Butigan.

O priči kako će se zabraniti prodaja nekretnina onima koji nisu Hrvati Butigan ističe da svakako nanosi štetu Neumu i Neumljanima, a posebno turističkim radnicima.

„Malo je krivo interpretirano i dignuto na razinu na kojoj se uopće o tome ne bi trebalo raspravljati. I sam načelnik je rekao da nema nikakvog zakonskog okvira za to niti je neko razmišljao o tome. Što se tiče nas hotelijera moram istaći da je svaki gost dobrodošao.

Svakoga dočekujemo jednako ljubazno bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest. Ono što politika može utjecati s turističke strane jeste ta nestabilnost na državnoj razini. Imamo dosta predrasuda iz zapadnih zemalja o tome kakvo je stanje kod nas i je li im sigurno doći. Na tome treba raditi, jer nam to otežava posao“, napominje Butigan.

On je jučer razgovarao i sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthewom Fieldom gdje su razgovarali o problemu dolaska britanskih turista u Neum.

„Problem su predrasude da je ovdje još uvijek poslijeratno stanje i da vlada nestabilnost. Njihove osiguravajuće kuće svrstavaju BiH u zemlje velikog rizika pa njihov osiguravajući paket ne obuhvaćaju BiH. Oni su bili zainteresirani, jer u Dubrovniku nema dovoljno kapaciteta za smještaj, pa je jedan tour operator bio zainteresiran za Neum, ali nakon povratnih informacija iz osiguravajućih kuća odustali su.

Moramo imati stabilnu političku situaciju, ne odgovara nam nikakvo spominjanje rata, a neko ko to spominje nema pojma kakve sve posljedice ostaje“, istakao je Butigan. Napominje da konkretno u Grand hotelu je više od 20 posto gostiju iz Francuske.

„I na svaku političku nestabilnost mi dobijemo mail od njih o tome što se događa. Vrlo često moramo odgovarati na pitanja koja su političke prirode“, dodao je Butigan.

Završetak ceste Neum-Stolac i prekategorizacija ceste Dračevo-Hutovo-Ravno svakako će doprinijeti razvoju kako Neuma tako i njegovog zaleđa te će takav oblik turizma u zaleđu biti vrlo atraktivan i primamljiv.

“Neumsko zaleđe ima puno toga za ponuditi i puno toga se ima za vidjeti i istražiti, od gastronomije, tradicije, običaja pa do modernih kuća za odmor sa ili bez bazena. U takvom turizmu krije se golemi potencijal. Neum će imati benefita, jer ćemo u šestom mjesecu kada se cesta otvori postati svjesni šta smo sve propustili što ranije nismo imali tu cestu“, dodao je Butigan.