Nezapamćen skandal u Bihaću: Zbog nalaza dr. Balaban pacijentima odstranjivani zdravi organi!

Zovem se Rekić Armina, imam 32 godine i majka sam, hvala Bogu, dvoje prekrasne djece. Greškom dr. Nikoline Balaban ostala sam bez maternice i prilike da bar još jednom postanem mama. O drugim posljedicama ne smijem ni govoriti.

Dijagnoze dr. Balaban potpuno različite od revidiranih nalaza

Ovako svoju priču počinje 32-godišnja Bišćanka Armina Rekić, koja je preživjela pravi pakao nakon što joj je u novembru prošle godine patologinja Nikolina Balaban iz Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću ustanovila invazivni karcinom maternice.

Na temelju dijagnoze doktorice Balaban, Armini je urađena radikalna histerektomija – odstranjeni su joj maternica, jajnici i okolni limfni čvorovi. Prošla je i jednu od ukupno pet planiranih kemoterapija i 27 zračenja. I poslije svega toga, revidirani patohistološki nalaz iz Sarajeva pokazao je da Armina uopće nije imala karcinom.

Ova mlada žena samo je jedan od do sada deset utvrđenih slučajeva pacijenata bihaćke Kantonalne bolnice kojima su na odjelu patologije postavili pogrešne dijagnoze. Umjesto benignih, dijagnosticirane su im maligne bolesti, i obrnuto. Zajedničko svima je to što je njihove nalaze potpisala doktorica Nikolina Balaban.

U bihaćkoj bolnici dr. Balaban zaposlila se početkom septembra prošle godine. Stigla je iz Opće bolnice u Prijedoru, gdje je radila kao patolog i šefica tamošnje Službe za patologiju. S obzirom da je u vrijeme njenog dolaska u Bihać Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” upravo ostala bez patologa, doktoricu Balaban dočekali su raširenih ruku i zaposlili je po kratkom postupku, bez konkursa i prethodnih provjera stručnosti. A doktorica se odmah prihvatila posla…

Navest ćemo samo neke od rezultata njenog rada:

Pacijentici R. Dž. (23) iz Sanskog Mosta nakon odstranjenja dijela tumora iz dojke, dr. Balaban 7. septembra 2016. dijagnosticirala je karcinom dojke. Revizijom nalaza u Bihaću i Kliničkom centru u Banjoj Luci, dijagnosticirana je benigna promjena;

Pacijentu Ž.I. (56) iz Cazina dr. Balaban je 15.11.2016. dijagnosticirala upalnu bolest želuca. Nakon revizije nalaza, utvrđeno je da pacijent ima karcinom želuca;

Jasminki Smlatić (47) iz Cazina odstranjen je ožiljak sa dojke, nakon čega joj je doktorica Balaban 24.11.2016. u nalazu napisala da ima karcinom dojke. Pacijentica je već bila spremna za hirurško odstranjivanje dojke kada je stigla revizija nalaza iz privatne zdravstvene ustanove – u uzorcima koji su poslati na analizu nađeno je samo ožiljno masno tkivo.

Ovi nalazi, uz još nekoliko drugih slučajeva, naveli su Kantonalno tužilaštvo USK da otvori istragu.

– Kantonalno tužilaštvo USK dalo je saglasnost ovlaštenim službenim licima MUP-u USK za poduzimanje određenih istražnih radnji radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da li se u radnjama liječnice Balaban Nikoline očituju elementi krivičnog djela Nesavjesno liječenje iz člana 229. KZ FBiH ili nekog drugog krivičnog djela. Istražne radnje u tom predmetu su još uvijek u toku, a provode se pod nadzorom i rukovođenjem postupajućeg tužioca – rekla nam je portparol Tužilaštva USK Jasmina Husić.

U bihaćkoj bolnici kratko su nam kazali da ova ustanova neće izlaziti u javnost sa bilo kakvim informacijama ili saopćenjima dok se ne objave rezultati istrage Tužilaštva.

Patolog Dževad Durmišević jedan je od rijetkih koji su se usudili javno progovoriti o doktorici Balaban i njenoj (ne)stručnosti. Durmišević za Faktor kaže da je mjesecima pokušavao upozoriti kolege hirurge na pogrešne dijagnoze dr. Balaban, ali da su njihove reakcije bile neozbiljne i da se sve uglavnom svodilo na seksističke komentare o pomenutoj doktorici.

– Nevjerovatna je ravnodušnost pojedinih hirurga, čija bi etika trebala biti na najvišem nivou, prema sudbinama tih pacijenata. Kako je moguće da je njima sasvim svejedno šta će biti s tim ljudima?! Pri tome, ovdje govorimo samo o nalazima u koje su pacijenti sami posumnjali, pa su ih odnijeli na reviziju. Ali, doktorica Balaban je uradila vjerovatno preko hiljadu nalaza i zamislite šta bi se pronašlo kada bi se svaki slučaj revidirao, pogotovo oni slučajevi gdje je dijagnosticiran maligni tumor, pa su odstranjivani čitavi organi?! Vjerovatno imate još ko zna koliko ljudi kojima su urađeni nepotrebni hirurški zahvati ili su primali pogrešnu terapiju, neko možda ima karcinom, a da za to i ne zna… Ne znam kako se to uopšte moglo desiti. Ta žena kao da nije završila ni fakultet, ni specijalizaciju – kaže dr. Durmišević i dodaje kako bi svi pacijenti kojima je posljednjih mjeseci doktorica Balaban utvrđivala dijagnoze trebali provjeriti svoje nalaze.

Pokušali smo stupiti u kontakt sa doktoricom Balaban kako bismo čuli i njenu stranu priče, ali ona na naše pozive i poruke nije odgovorila.

Kako nezvanično saznajemo, bolnica u Prijedoru imala je identične probleme sa dr. Nikolinom Balaban. Zbog brojnih incidenata i pritužbi na njen rad, menadžment prijedorske Opće bolnice navodno joj je sugerisao da je najbolje da sama ode i potraži novo radno mjesto.

Nikolina Balaban je u nekoliko navrata bila hospitalizirana na neuropsihijatrijskim klinikama u Prijedoru i Banjoj Luci. Liječila se od depresivne psihoze i toksikomanije.