Nijaz Kapo: Fudbalski Stručnjak koji je uveo FK Mladost u Prvu ligu FBiH

mladost krivaja

Nijaz kapo

Prisjetit ćemo se razgovora sa najuspješnijim trenerom FK MLadosti Nijazom Kapom, gdje u svojim autorskim zapisima Hamid Hadžić sa sagovornicima opisuje stvarna dešavanja na sportskom travnjaku u Doboju iz tog  perioda.

Razgovor sa trenerom FK Mladost (Nijaz Kapo) koji je odigrao preko 500 utakmica za FK Rudar

  1. Recite nam od kada počinje Vaša fudbalska karijera i ta ljubav prema glavnoj sporednoj stvari na svijetu svakom dječaku a to je popularna “bubamara”? Navedite našim čitaocima, u kojim ste klubovima igrali i koje godine?

Nijaz Kapo je rođen 6.4.1956.godine u mjestu Buzići, mahala smještena nadomak Općine Visoko. Svoju fudbalsku karijeru počeo u juniorskom pogonu Nogometnog kluba Bosna iz Visokog 1971 godine,a već naredne 1972 debitovao je I za prvi tim Bosne. Nastupio je i na Balkanskom prvenstvu Jugoslavije 1973 godine u Zaječaru (Srbija),gdje Reprezentacija BiH tada zauzima 3 mjesto. Igrao je u generaciji mnogih nogometnih velikana poput: Zajeca, Vlaka, Kranjčara, Lukića, Merdanovića, Ljalje, Vujkova i mnogih drugih. Kao veliko pojačanje 1975.godine dolazi u Fudbalski klub Rudar u Kakanj,gdje postaje neprobojni bedem u odbrani igrajući s Pericom i Čalukom. U svojoj karijeri prvotimca odigrao je preko 500 utakmica za Fudbalski klub Rudar iz Kaknja. Nogometnu karijeru je završio rano s nepunih 30 godina, tačnije 1986godine.
2. Koje su to godine i u kojem Klubu treniranja i igranja koje će zauvijek ostati urezane u Vaše sjećanje i zbog čega?Koji su to značajni rezultati koje Nijaz Kapo pravi u svojoj trenerskoj karijeri?

Nijaz Kapo je 1996 godine počeo raditi kao trener juniorskog pogona FK Rudara a 1997 godine preuzima Fudbalski klub Moštre i svojim nogometnim a potom I trenerskim iskustvom uvodi ga u Drugu ligu. Zanimljivo je da je to je učinio u dva navrata s ovim klubom. Bio je pomoćni trener velikim fudbalski trenerima I imenima :Lukiću, Arapoviću, Spahiću i Saračeviću. Potom preuzima Fudbalski klub Rudar Kakanj sa sezonom 2002. godine i ovaj Klub je vodio čak u 3 navrata. Potom odlazi I 2005 preuzima NK Bosnu iz Visokog i spašava je od ispadanja iz Prve lige FBiH. I ovaj Klub (NK Bosnu) iz Visokog je vodio u 2 navrata. Na travnjak FK Mladosti dolazi 2011 godine s kojom osvojaja 4.mjesto u sezoni 2011/12, a već i narednoj sezoni tj. Ovoj 2012/13 samo 2 kola prije kraja bez sumnje obezbjeđuje 1. mjesto na tabeli Druge lige “Centar”  čime ovaj Klub uvodi prvi put u historiji fudbalskih događanja u FK Mladost u 1. ligu Federacije BiH, na 55-ti rođendan “mladostaša”.

  1. Na čiju inicijativu dolazite na stadion FK Mladost u Doboj?
    Nijaz Kapo je došao u FK Mladost na incijativu bivše Uprave Kluba s kojim je dogovorena saradnja žargonski rečeno u samo dvije riječi.
    7. S kojim ste se nedoumicama i problemima susretali oko sastavljanja tima na startu sezone?

Pa Mladost i nije imala neke velike poteškoće,osim skučenog igračkog kadra.Ali eto i to smo nekako riješavali.
8. Koja je za Vas najznačajnija a koja najlošije odigrana utakmica tokom protekle sezone?

Ključni momenti su bili u Župči,kada smo pobijedili Mladost Župču 1-0.Tada nam se i otvorio put ka vrhu. Najteža utakmica je bila ona u Brezi protiv Rudara,a ujedno i najznačajnija jer smo u toj utakmici riješili sve dileme o prvaku.I pokazali koja je najjača ekipa u Drugoj ligi Centar.Najlakša utakmica je bila ona protiv Usore tu utakmicu smo pobijedili 8-0,sve je išlo lagano,lopta nas je slušala i eto to se odrazilo na rezultat. Pobjedom na toj utakmici smo mi preuzeli vodeću poziciju na tabeli,koju nismo ispustili do kraja prvenstva.
9. Šta je motivisalo ovu ekipu i dalo joj imperativ pobjednika za pravljenje historijskog uspjeha?

Pa recept ko recept ja na svakoj utakmici idem na pobjedu,u gostima ako idete na bod niko vam neće garantovati da nećete primiti gol u 90. minuti.Tako da ja uvijek tražim maximalan pristup od igrača u svakoj utakmici,što moram priznati da su momci u svakoj utakmici odradili svoj posao pošteno i profesionalno.

Hamid Hadžić (kakanjinfo.com)