Njemački sud: Djeca ne moraju nositi maske i biti na razdaljini, to je rizik za njihovu dobrobit

Porodični sud u njemačkom Weimaru odlučio je po hitnom postupku zabraniti dvjema školama u Weimaru primjenu propisa po kojima ​​učenici u školi moraju pokrivati usta i nos (posebno nošenje maski tipa FFP2), poštivanje minimalne udaljenosti i testiranje djece brzim testovima na SARS-CoV-2.

Kako piše njemački portal 2020news.de, sud je presudio da se nastava mora održavati licem u lice.

Po prvi put su sada izvedeni dokazi pred njemačkim sudom u vezi sa “znanstvenom opravdanosti i nužnosti propisanih mjera protiv koronavirusa”.

Sudski postupak, čija presuda je donesena 8. aprila 2021. godine, je takozvani postupak zaštite djece u skladu s članom 1666. stavkama 1. i 4. Njemačkog građanskog zakonika (BGB), a kojeg je pred Porodičnim sudom u Weimaru pokrenula jedna majka za svoja dva sina u dobi od 14 i 8 godina.

Majka je tvrdila da će njenoj djeci, bez ikakve koristi, zbog nametnutih mjera u školi biti nanesena fizička, psihološka i obrazovna šteta. Također je tvrdila kako školska pravila krši brojna prava djece i njihovih roditelja prema zakonu, ustavu i međunarodnim konvencijama.

Nakon ispitivanja činjenične i pravne situacije te ocjene izvještaja, Porodični sud u Weimaru zaključio je da sada zabranjene mjere predstavljaju trenutni rizik za mentalnu, fizičku ili emocionalnu dobrobit djeteta do te mjere da bi daljnji nastavak mjera “mogao nanijeti značajnu štetu”.