Nosioci listi SDA u ZDK: Galijašević, Ganić, Smajić, Pivić, Mandra, Mehmedović, Genjac …?

Nikad nije bilo uzbudljivije po pitanju sastavljanja izbornih listi za tri nivoa vlasti na izborima koji slijede u oktobru kada je u pitanju KO SDA BiH. Mnogo je onih koji misle da upravo oni treba da budu nosioci listi, kao što je i veliki broj gradova koji misle da iz nekih svojih razloga zaslužuju bolje tretmane na pozicijama svojih kandidata unutar listi. Kada je u pitanju Visoko, uglavnom radit će se o epizodnim ulogama izuzev kandidata za Federalni parlament.

Najviši nivo vlasti je Državni parlament, tu ZDK zajedno sa SBK čini izbornu jedinicu 4. SDA je u pravilu na ovom nivou vlasti davala dva kandidata obzirom na dominaciju u broju osvojenih glasova. Obično su dva najjača kandidata bili Šefik Džaferović i Šemsudin Mehmedović te vječiti miljenik kompezacionih listi Halid Genjac. Ovoga puta u igru ulaze ambiciozni zenički predsjednik općinske organizacije Nezir Pivić, zatim kakanjski načelnik Nermin Mandra, tu je konstantni i aktuelni zastupnik Šemsudin Mehmedović, ambiciozni Mirsad Mujić iz SBK … Prije četiri godine mandate su osvojili Šefik Džaferović sa osvojenih 30.007 glasova i Šemsudin Mehmedović sa osvojenih 24.624 glasova. SDA je putem kompezacione liste dobila još dva mandata u liku i djelu Halida Genjca i Nermine Kapetanović koji to nisu uspjeli ostvariti voljom birača sa osvojenih 13.398, odnosno 12.646 glasova.

Koliko je ko jak i kao pojedinac i kao općina bit će presudno za nosioca liste što najvjerovatnije znači i dobijanje mandata dok će drugi mandat iz ove izborne jedinice biti upitan. Ovo i jeste glavni razlog “glavobolja” predsjednika KO SDA ZDK jer svaka općinska organizacija ima svoje razloge i argumente zašto upravo njihov kandidat treba da bude nosilac liste. Kada je Visoko u pitanju, objektivno OO SDA Visoko nema nijedan ozbiljan argument da bi uslovljavali bilo kakvom boljom pozicijom na listi za Amira Zukića koji će biti visočki kandidat na ovoj listi.

Federalni parlament je druga priča, tu ZDK nastupa u izbornim jedinicama 5 (Doboj jug, Tešanj, Zavidovići, Usora, Maglaj, Žepče, Zenica) i izborna jedinica 6 (Visoko, Kakanj, Olovo, Vareš, Breza). Kako saznaje Visoko.co.ba aktuelni premijer i predsjednik KO SDA ZDK bit će nosilac liste u izbornoj jedinici 5, dok bi u našoj izbornoj jedinici 6 nosilac trebao biti Mirza Ganić, predsjednik OO SDA Visoko i potpredsjednik KO SDA ZDK. Prije četiri godine SDA iz izborne jedinice 5 dala je čak četiri zastupnika u Federalnom parlamentu, tri po broju glasova i jedan kompezacioni mandat ( Ibrahim Šišić 11.763, Omer Škaljo 8.577, Halid Muhić 6.260 i Belma Pojskić 5.725).

Za razliku od izborne jedinice 5, izborna jedinica kojoj pripada i Visoko dala je samo jednog kandidata i to je bio Mirza Ganić sa osvojenih 6.176 glasova.

Skupština ZDK je i najinteresantnija kada je u pitanju ZDK jer se bira 35 zastupnika iz svih 12 gradova ZDK. Prije četiri godine SDA je dobila voljom birača 11 mandata. Najviše glasova je odnio nosilac liste Plančić Ibrahim 8.850, a Visokom je pripao samo jedan mandat koji je osvojio dr. Senad Karavdić (3.986) kojeg na predstojećim izborima neće biti na listi. Kako saznaje Visoko.co.ba nosilac liste za ovaj nivo vlasti bit će aktuelni ministar u Vladi ZDK Himzo Smajić iz Tešnja, a pozicije Visočana/Visočanki unutar liste nisu još poznate iako se i tu OO SDA Visoko ne može nadati da će moći parirati političkim “vukovima” iz Tešnja, Zenice, Kaknja, Zavidovića …

Uz sve pobrojano iz ZDK dolazi i kandidat SDA za bošnjačkog člana predsjedništva, Šefik Džaferović koji je iz Zavidovića što će po automatizmu ojačati i poziciju kandidata iz ovog grada unutar listi jer logičkim slijedom stvari njihovi glasovi su i glasovi Džaferovića. U toj raspodjeli plijena koji se zove brojevi na listama i uz generalno politiku da na listama SDA želi nova lica uskoro ćemo saznati koliko je Tešanj jači od Kaknja ako uopšte i jeste, šta znači Zenica, koliko su jaki Mandra i Mehmedović kao stariji kadrovi u odnosu na Pivića i Mujića kao nadolazeće i ambiciozne kadrove. Nažalost, Visoko će kao u ostalom i u ostalim visočkim strankama i na ovim izborima igrati tek epizodnu ulogu.

(visoko.co.ba)