Novinar koji je snimio dječaka u Alepu: Nevini petogodišnjak nije imao pojma šta se dešava

b_160819013

Novinar iz Alepa Mustafa al-Sarout, koji je tokom bombaškog napada u četvrti Qaterji u Alepu snimio petogodišnjeg Omrana Daqneesha kako sjedi u vozilu hitne pomoći prekriven prašinom i umazan krvlju, izjavio je za Guardian kako je do sada vidio mnogo djece koja su spašena iz ruševina, ali da ovaj nevini petogodišnjak nije imao pojma šta se dešava oko njega.

U protekla dva dana objavljene su fotografije i video dječaka Omrana Daqneesha iz Alepa, koji sjedi na narandžastoj stolici u vozilu hitne pomoći i nepomično zuri u daljinu, obišli svijet. U jednom trenutku petogodišnjak stavlja svoju ruku na lice umazano krvlju i nije mu jasno šta se dešava.

Samo minut ranije petogodišnjak je spašen iz ruševina svoje kuće koju su držali pobunjenici u četvrti Qaterji u Alepu. Fotografije i video su emitirani širom svijeta u četvrtak kao simbol nemilosrdne i neselektivne patnje sirijskih civila.

“Vidio sam toliko djece koja su spašena iz ruševina, ali to dijete nije imalo pojma šta se dešava. Stavio je svoju ruku na lice i vidio krv. Nije znao šta mu se dogodilo“, rekao je novinar iz Alepa Mustafa al-Sarout,

Dodao je također kako je fotografirao mnogo zračnih napada u Alepu, ali je bilo mnogo teško gledati njegovo krvavo lice i prašinu.

Doktor Mohammad, hirurg iz Alepa koji je odbio dati svoje prezime, pobrinuo se za mladog Omrana kada je stigao u bolnicu te je bio zapanjen kako je dječak izgledao.

“Sve vrijeme je bio u šoku, a kada smo mu prišli i htjeli mu pomoći, nije vrištao niti se opirao. Pustio nas je da radimo svoj posao”, izjavio je dr. Mohammad.

Nekoliko sati nakon što su on i njegova porodica spašeni, Omran je otpušten iz bolnice, nakon što je pretrpio povrede glave i zadobio modrice po tijelu, ali ne ozbiljnije. Njegov stariji brat i sestra su dovedeni ambulantnim vozilom s njim, dok se njihov otac također pojavio u bolnici.

Ubijanje djece je postala karakteristika rata u Alepu, dok se i u ostatku Sirije svakodnevno može vidjeti brutalnost koja se provodi nad stanovništvom.