Novo u Kaknju: Otvorena Ustanova za kućnu njegu “SeVital”

Danas je u Kaknju, u zgradi P+4+M (preko puta zgrade “Elektro” Kakanj), upriličeno svečano otvaranje Ustanove za kućnu njegu “SeVital” koja će pružati usluge zdravstvene zaštite i njege.

Pokretač ovog projekta kojeg je podržala Općina Kakanj kroz projekat “Pokreni svoj posao u Kaknju” je Selma Čabrić iz Kaknja.

“Dugogodišnje iskustvo i stečeno znanje u pružanju usluga zdravstvene zaštite i njege u inostranstvu, želimo da prenesemo i u našu domovinu i da time poboljšamo kvalitet života svima onima kojima je naša pomoć potrebna. Naš zadatak je da brinemo o vama u vašim domovima, olakšamo svakodnevnicu, pomognemo u domaćinstvu, kuhanju, hranjenju i najvažnije pružimo kompletnu medicinsku i zdravstvenu njegu sa stručnim timom medicinskog osoblja i njegovatelja”, saopšteno je iz Ustanove “SeVital”.

“SeVital” nudi usluge povremenog ili stalnog boravka u domu pacijenta prema individualnom dogovoru, odnosno potrebi klijenta. Boravak osoblja “SeVitala” u domu pacijenta podrazumijeva obavljanje svih kućnih poslova, nabavku namirnica, pomoć u pripremanju obroka, dostavu gotovih obroka, hranjenje, kupanje, oblačenje, lična higijena, plaćanje računa za režije, vođenje kod ljekara na preglede, šetnju, mobilizaciju nepokretnih pacijenata svakodnevno, podizanje recepata, kao i lijekova.

“SeVital” nudi kompletnu medicinsku pomoć na licu mjesta kao što je:

  • davanje oralne terapije,
  • davanje svih vrsta injekcija i infuzija ( i.m, i.v i s.c),
  • previjanje svih vrsta rana,
  • njega dekubitusa,
  • plasiranje i promjena urinarnih katetera,
  • njega svih vrsta stoma,
  • kontrola dijabetesa i davanje inzulina,
  • praćenje vitalnih parametara (krvni tlak, puls, diureza, temperatura, opšti status pacijenta) i dr.

Ustanova za kućnu njegu “SeVital” je osnovana 2018. godine uz saglasnost nadležnih ministarstava i prva je privatna ustanova ove vrste u Zeničko-dobojskom kantonu, a svojom djelatnošću obuhvata općine Zenica, Kakanj, Visoko, Breza i Vareš.

“Prisustvujemo svečanosti koja je posebno važna i koja će ostati zapamćena kao događaj koji je u Kakanj donio nešto što je velika potreba i nužnost. Pokretanje Ustanove za kućnu njegu “SeVital” usmjerilo je pažnju cjelokupne zajednice na one koji se često zaboravljaju. Kada u nekoj porodici postoji neko ko je bolestan, neko ko je u dubokoj starosti, to ne bi trebala biti samo briga njegovih bližnjih. Na takve ljude pažnju treba obratiti cjelokupna zajednica.

Treba pomoći porodici koja brine o bolesnom, starom i iznemoglom licu. Takve porodice se suočavaju s teškim izazovima. S jedne strane imaju svoje redovne obaveze i poslove.

S druge strane briga za bolesnu i staru osobu oduzima vrijeme kojeg često nema dovoljno zbog užurbanosti života koji zahtijeva cjelodnevni rad.

Često je teško uskladiti te dvije stvari, a svaka porodica svom bližnjem koji treba pomoć želi osigurati što bolje uslove za život, njegu i liječenje.Uz to, adekvatna zdravstvena njega zahtijeva i stručna znanja. Često se može čuti kako bi porodice rado platile za adekvatnu pomoć i njegu njihovih bližnjih, ali za angažman takve vrste treba pronaći stručne osobe sa znanjem i iskustvom. Jednu takvu veliku prazninu koja je postojala u Kaknju popunila je pojava Ustanove za njegu “SeVital”.

U tom smislu se u Općini Kakanj posmatrala zamisao da se pokrene ustanove ove vrste. Zbog toga je Općina kroz projekat „Pokreni svoj posao u Kaknju“ podržala ovu zamisao i bit će oslonac Ustanovi u budućem radu. Ovaj projekat je u skladu sa strateškim opredjeljenjima Općine Kakanj da se posebna pažnja posveti populaciji starih i iznemoglih.

U tom smislu zajedno s donatorima planiramo raditi i na izgradnji Centra za zdravo starenje u Kaknju. Ustanovi “SeVital” želim puno uspjeha u radu i čestitam na poduzetničkoj i humanoj inicijativi koja je pretočena u konkretno djelo”, rekao je Aldin Šljivo, vršilac dužnosti načelnika Općine Kakanj.