Nusret Muslić – prvi kakanjac koji je odlikovan “Zlatnim ljiljanom”

Nusret Muslić

Nusret Muslić je rođ.15.07.1971 god. u Nažbilju Općina Kakanj, član rudarske petočlane porodice.

Osnovnu i srednju školu završio je u Kaknju SSS-Mašinski tehničar. Kako saznajemo od sagovornika, imao je namjeru nastaviti školovanje ali dolazi do agresije na BiH od strane Srbo-četničkog agresora te se dobrovoljno uključuje u redove branilaca a kasnije Armije BiH.

Tokom odbrane i borbenih dejstava u proteklom ratu obavljao dužnost komandanta. IDČ-tkz-Gerila i u toku ratnih operacija dva puta ranjavan i od posljedica ranjavanja ostao trajni RVI-d 70%.

Za zasluge u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 92-95 postao je prvi kakanjac koji je odlikovan najvišim ratnim priznanjem „Zlatnim ljijanom“.

Nakon demobilizacije radio kao  TV montažer na NTV IC-7, a kasnije bio uposlenik u TE Kakanj .

Odmah nakon rata aktivno učestvovao u radu boračkih udruženja RVI, JOB-a UDNRP-a, gdje je obavljao dužnosti predsjednika JOB-a TE Kakanj i dužnost predsjedavajučeg Skupštine JOB-a JP EP BiH a trenutno obavlja dužnost predsjedavajučeg Skupštine Nosica najviših ratnih priznanja Ze-do kantona.

Osim toga, aktivno sudjeluje u rješavanju boračke problematike kako na Općinskom,kantonalnom tako i federalnom nivou. Trenutno je penzionisan kao starješina (Kapetan) Armije BiH i kao nosilac „Zlatnog ljiljana“. Oženjen i otac dvoje djece.

Politički angažovan  zadnji niz godima  trenutno obnaša dužnost Predsjednika/povjerenika OO  Demoktske fronte Kakanj te je na narednim lokalnim izborima 2016.god. Nosilac je liste za Općinsko vijeće Ispred OO DF Kakanj .

(redakcija portala kakanjinfo.com)