Obama stavio veto na tužbu protiv Saudijske Arabije zbog učešća u terorizmu

Barack Obama (Foto: EPA)
Bijela kuća tvrdi kako bi ovakvo zakonodavstvo izložilo američku diplomatiju sporovima sa drugim državama, a demokrati i republikanci u Kongresu tvrde kako će ipak nadglasati ovu odluku.

“Pravda za žrtve sponzora terorizma” dobila je veliku podršku zakonodavstva koje je donijelo ovaj zakon početkom godine nakon pritiska koji su na njih vršile žrtve.

Ovaj zakon bi oduzeo imunitet stranim zemljama na pravne tužbe u SAD-u te dozvolio civilne tužbe protiv država za koje se smatra kako su sudjelovale u terorističkim činovima.

Obama je objasnio kako ima veliko poštovanje i saosjećanje prema porodicama žrtava, ali je ostao pri mišljenju kako bi ovakav zakon naštetio zemlji i njenoj nacionalnoj sigurnosti i kako to ne bi pomoglo ni u zaštiti Amerikanaca od eventualnih novih terorističkih napada niti bi poboljšalo efektivnost odgovora u takvim situacijama.

Tužeći strane zemlje Amerikanci dolaze u rizik da i sami budu predmetima tužbi širom svijeta, s obzirom na to da bi ovaj zakon uklonio obostrani dogovor o zaštiti obje strane.

Donald Trump, kandidat republikanaca na predstojećim predsjedničkim izborima, kazao je kako je Obamin potez sramotan te kako će ovo ostati upisano kao jedan od najvećih podbačaja trenutnog predsjednika.

(klix.ba)