Obilježavanje 8.aprila-Dana oslobođenja Kaknja: Položeno cvijeće u Gradskom spomen-parku

Subota, 8.april 2017.godine: Povodom 8. aprila–Dana oslobođenja Kaknja, danas je u Gradskom spomen-parku u Kaknju položeno cvijeće na Spomen-obilježje palim borcima NOAR-a 1941-1945. i Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Cvijeće su položili općinski načelnik Nermin Mandra, Rešad Merdić u ime Općinskog vijeća Kakanj, predstavnici Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. općine Kakanj, predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, predstavnici Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, predstavnici RMU Kakanj, predstavnici općinskih organizacija SDA, DF-a, SDP-a, grupa građana Kaknja…

Prisutnima su se obratili Ibrahim Kubura, u ime Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. općine Kakanj, i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

“Najljepšu sliku o sebi jedna zajednica šalje kroz aktivnosti na zaštiti tekovina antifašističke borbe, te aktivnosti kojima se promoviše antifašizam kao pokret slobode, jednakosti, solidarnosti i tolerancije među ljudima. U skladu sa takvim postulatom, u našoj lokalnoj zajednici se na dostojanstven način svake godine obilježava 8.april – Dan oslobođenja Kaknja. Za nas je to poseban dan i stoga ovaj datum, kao i 15.april-Dan općine Kakanj i Dan Armije R BiH, obilježavamo kroz jedinstven i sadržajno bogat program. Uz aktivnosti Općine Kakanj kojima se nastoji čuvati i promovirati antifašizam, na planu zaštite tekovina antifašističke borbe i širenja ideja antifašizma vrijedno radi i naše kakanjsko Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. Ovo je prava prilika i pravo mjesto za iskazivanje pohvale ovom udruženju. Onako kako pokazuje odanost idejama antifašizma, ovo udruženje tako pokazuje i odgovornost u svom radu kroz aktivnosti na obilježavanju značajnih datuma, kroz redovno održavanje izvještajno-izbornih skupština, kroz transparentno i racionalno trošenje dodijeljenog budžetskog novca, kroz aktivnosti na dostavljanju izvještaja o aktivnostima i tako dalje. Kakanjsko Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata je odgovoran i vrijedan partner Općine Kakanj u našoj zajedničkoj misiji čuvanja, promocije, širenja i trajne zaštite antifašizma.

Naša zajednička poruka je da antifašizam kao pokret nije prevaziđen, nije zastario i nije vezan samo za period Drugog svjetskog rata. Antifašistički front demokratski orijentisanih slobodoljubivih građana je potreban svakom vremenu i svakom prostoru kako bi razbijao predrasude, stereotipe i sve druge pojavne oblike fašizma koji mogu prerasti u veliko zlo ako se ne eliminišu čim se detektuju. Zbog toga želim naglasiti hvale vrijednu činjenicu da kakanjsko udruženje okuplja i značajan broj antifašista mlađih generacija čime se osigurava kontinuitet širenje ideala i postulata antifašizma.

Ovogodišnje obilježavanje Dana oslobođenja, Dana općine Kakanj i Dana Armije RBiH dočekujemo u kontekstu brojnih izazova sa kojima se susreće naša lokalna zajednica. Za svaku borbu i savladavanje izazova čovjek traži motivaciju u svojim duhovnim uvjerenjima, u svojoj porodici i djeci za čiju se egzistenciju bori, u zajednici i zavičaju kojeg voli, ali i u historiji. Mi imamo zajedničku blagodat koju često zaboravljamo. To je naša slavna historija koji nije uprljana krvlju nevinih ljudi. Zato je borba za oslobođenje Kaknja i BiH u Drugom svjetskom ratu, kao i otpor agresiji iz perioda 1992-1995, naš ponos i naša motivacija da se još ustrajnije borimo sa izazovima i nedaćama koje život donosi. Zato je i obilježavanje 8.aprila-Dana oslobođenja Kaknja prilika da se kroz sjećanje na tešku borbu za oslobođenje Kaknja svi zajedno ohrabrimo i osnažimo kako bismo zajedno čvrsto koračali putem ostvarenja naših razvojnih planova i vizija.

Sa ovim porukama, svim građanima Kaknja koji slobodarsku ideju antifašizma nose u srcu čestitam 8.april-Dan oslobođenja Kaknja”, rekao je načelnik Nermin Mandra.