Obogaćivanje ponude na Ponijerima: Dječije sankalište je RADOST ZA DJECU I RODITELJE

Na naš portal je stigla informacija da su stigli radnici Šumarije da krenu sa sječom šume da bi se napravilo sankalište na Ponijerima

Jedina planina koja nudi skijanje na području Zeničko-dobojskog kantona su kakanjski Ponijeri, a Općina Kakanj je ove kao i prethodnih godina uložila dodatne napore da ovo mjesto postane što ugodnije za posjetioce. Međutim, problemi postoje i toga su svjesni u ovoj općini gdje svakodnevno ukazuju na njih i traže njihovo rješavanje.

Na svom fb profilu oglasio se i aktuleni načelnik Kaknja Aldin Šljivo:

Na nadmorskoj visini od 1.200 metara posljednjih dana pokrenuti su brojni projekti kako bi Ponijeri spremno dočekali prve goste. Od javne rasvjete, kupovine objekta za KSC, staze su već ranije osvijetljene, a redovno se vrši i kontrola i zamjena sajli na žičarama.

Iako je zimski turizam na području Zeničko-dobojskog kantona već dugo na koljenima, bez novih investicija na drugim planinama, Općina Kakanj iz godine u godinu ulaže dodatne napore da jedinu planinu za skijanje posjetiocima učini što pristupačnijom i adekvatnijom za zimu.

Nakon što je iz Općine Kakanj upućena inicijativa Javnom preduzeću Šumsko-privredno društvo ZDK koja se odnosi na proširenje ski-staze za potrebe dječijeg sankališta u ski-centru Ponijeri, iz ovog preduzeća je stigao odgovor da inicijativa s aspekta upravljanja Spomenikom prirode “Tajan” neće izazvati negativne efekte, te da kao takva može dobiti dozvolu, što se veoma ekspresno i desilo.

Radi se o lokalitetu uz postojeću ski-stazu, lijevo od ski-lifta, koji je šumsko zemljište obraslo šumom. Obzirom da uz ovu lokaciju postoji sva potrebna infrastruktura (ski-lift, rasvjeta, parking, ugostiteljski objekti, izdavanje ski-opreme…), iz općine i KSC-a smatraju da je ovaj prostor idealan za dječije sankalište.

Projekat je usklađen sa prostornim planom općine Kakanj kao i Planom upravljanja Spomenika prirode “Tajan” koji je usvojen od strane Vlade ZDK”.