Obraćanje Faruka Smajevića, predsjednika UO Javne ustanove za djecu i odrasle ZDK, Skupštini ZDK: Želim istaknuti primjer Općine Kakanj koja prednjači u izmirivanju obaveza kao i u dodatnoj podršci korisnicima

dnevni-centar-dobrinje1

Obraćanje Faruka Smajevića, predsjednika Upravnog odbora Javne ustanove za djecu i odrasle ZDK, Skupštini Zeničko-dobojskog kantona 31.augusta 2016.godine:

“Postovana predsjedavajuca, zamjenici predsjedavajuce, postovani premijeru clanovi vlade, zastupnici, gosti i svi prisutni

Ja sam Faruk Smajevic, predsjednik sam upravnog odbora JU za djecu i odrasle osobe ZDK. Prije svega sam roditelj trinaestogodisnjeg djecaka koji je zbog gusenja na porodu danas tinejdjer sa teskim oblikom cerebralne paralize sa teskim ostecenjem primarne motorike bez mogucnosti hodanja sjedenja, hranjenja i bez mogucnosti govora. Nas Tarik je mentalno sasvim zdrav i razuman djecak i kao i sva djeca ima svoje zelje, potrebe i obaveze.
Trazeci medicinsku pomoc, fizikalnu podrsku i brojna ortopedska pomagala istrazili smo upoznali se i obisli mnoge ustanove i institute u Sloveniji, Njemackoj, Turskoj, Hrvatskoj itd. Jedino sto nismo radili su alternativne i oficijelno nepriznate metode.
Socijalna, obrazovna, fizikalna, radna i druga podrska koju su djeca i odrasle osobe dobile u radu centra za ranu intervenciju i dnevnih centara predstavlja sustinski, zivotno vazan, nezamjenjiv dio nasih zivota i jos vaznije, nase buducnosti.

Buducnost je glavna i neizgovorena tema koju roditelji djece s posebnim potrebama sa ogromnom zebnjom i najcesce samo medju sobom i cesto istiha i nedoreceno spominju. Kako ce izgledati ta buducnost bez nase sadasnje uloge, kad mi ne budemo mogli? Buducnost naseg djeteta, brata, sestre, staratelja?

JU, rana intervencija i dnevni centri predstavljaju zasigurno i kredibilno najbolji koncept za zbrinjavanje i podrsku djeci i odraslim osobama sa posebnim potrebama. Roditelji staratelji i prijatelji korisnika u ovoj ustanovi nalaze svjetlo, tretman i podrsku koju ne mogu obezbijediti nikako drugacije i nasa buducnost tako moze imati i ljepse slike.

Centri koji su izgradjeni i uspostavljeni zahvaljujuci njemackim donatorima i uz ucesce naseg Kantona i opcina i funkcionisu po najboljim evropskim praksama i standardima.

JU je u skladu sa projektnim obavezama u ovoj godini preuzela na upravljanje dc Visoko i dc Tesanj. Iako smo se pripremali, preuzimanje nije proslo bez poteskoca. Srecom, njemacki donatori su i dalje s nama i u kriznim situacijama su preuzeli nabavku hrane za korisnike i druge vanredne materijalne troskove.

Kroz upravljanje u firmi u kojoj sam izvrsni direktor kao i kroz druge angazmane upoznao sam i druge oblike organizovanja i uspostavljanja centara za ranu intervenciju, inkluziju, dnevne centre itd. Ovo sto smo svi zajedno do sad uradili u ZDK nam je svima na cast i sigurno je jedan od najvrjednijih projekata od rata do danas. Vrijednost, zrelost i civilizacijski domet zajednice primarno se ogleda u odnosu prema slabim, nemocnim i osobama sa ogranicenjima. Nasa ustanova je osnovana da brine o osobama sa posebnim potrebama!

Brojni su izazovi u daljem uspostavljanju i funkcionisanju Ustanove.

Ocekujem da razumijete i trazim da svi licno uradimo sve da funkcionisanje ove ustanove ne bude ugrozeno na bilo koji nacin. Zelim napomenuti da smo potpisali memorandum o saradnji sa njemackom ambasadom i da nam je njihova podrska nenadoknadiva.
Moram napomenuti da recimo imamo opcinu koja za svojih trideset korisnika ima obavezu od cca 80 km mjesecno i ne izvrsava je. U isto vrijeme ista opcina zdravoj djeci placa npr mjesecnu autobusku kartu, pa zar ova djeca nemaju makar isto pravo? Zelim istaknuti takodjer primjer opcine Kakanj koja prednjaci u izmirivanju obaveza kao i u dodatnoj podrsci korisnicima.

Primarni nam je zadatak da sacuvamo dostignute standarde i ni na koji nacin ne ugrozimo funkcionisanje formiranih centara

Predstoji nam integracija dnevnog centra Maglaj

Primarno, grad Zenica nema dnevni centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama u Javnoj ustanovi.

Pokrenuli smo inicijativu i inamo nacelnu saglasnost njemackih donatora za rjesavanje ovog pitanja. Dobili smo i direktnu i licnu podrsku Premijera Galijasevica, Ministra Sahinovica i udruzenja roditelja. Imamo i nacelnu saglasnost grada Zenica i cilj nam je da uz pomoc njemackih donatora pokrenemo adaptaciju i izgradnju Centra u Zenici na lokaciji obdanista u Crkvicama. Ovaj projekat je nuzni nastavak i kruna svih nasih napora i zajednicka obaveza prema 150 do 200 djece i odraslih osoba sa posebnim potrebama, njihovim porodicama starateljima i prijateljima.

Pozivam vas da se i u svojim opcinama informisete o obavezama i odnosu opcine prema ovoj djeci i pomognete da svi ovu obavezu izvrsimo i dodatno ne otezavamo polozaj djece i odraslih osoba sa posebnim potrebama.

Takodjer, budjet ZDK mora obezbijediti nesmetano funkcionisanje JU za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama i to nam je zajednicka duznost. Kako zdrava djeca imaju svoju zgradu obdanista, osnovne i srednje skole, najmanje tako ali i vise i djeca sa posebnim potrebama ali i njihove porodice staratelji i prijatelji imaju pravo na svoj funkcionalan dnevni centar.

Hvala vam za paznju, hvala vam za svaki buduci angazman i pozivam sve da nas posjetite tokom dana otvorenih vrata ali i bilo kojom drugom prilikom i uvjerite se sta sve mozemo i sta smo sve uradili”.

Foto: Dnevni centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama u visočkom naselju Dobrinj