Od Ashdowna do danas: Ko je podijelio Mostar na ‘ovu’ i ‘onu’ stranu?

Mostar je od rata u BiH bio politički podijeljen na dva dijela, bošnjački – istočni i hrvatski – zapadni.

Statutom koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown na današnji dan 2004. godine ukinuto je šest općina i uvedena jedinstvena Gradska uprava.

Godine 2010. Ustavni sud BiH je zatražio promjene Statuta ocijenivši kako su neustavne odredbe prema kojima se isti broj vijećnika u Gradsko vijeće Mostara bira s područja šest bivših općina, iako imaju vrlo različit broj birača, kao i činjenica da građani iz centralne upravne gradske zone ne mogu birati predstavnike za Gradsko vijeće.

U Mostaru otad nisu održani lokalni izbori, Gradsko vijeće ne postoji, a gradom upravljaju gradonačelnik Ljubo Bešlić i šef odjela za finansije Izet Šahović. Predstavnici glavnih političkih stranaka u Mostaru smatraju da Statut u stvarnosti nije nikad do kraja ni zaživio.

Marić: HDZ BiH održava paralelizme

Salem Marić, predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, kazao je za Faktor da je Statut zamislio da Mostar bude jedinstven grad.

– Međutim, siguran sam da bi, da je ostao način organizacije kao do 2004. godine sa šest općina, Mostar bio puno razvijeniji, imao više projekata i više radnih mjesta. Odlukom visokog predstavnika uspješno je ujedinjena gradska administracija, ali u svemu ostalom smo, uglavnom, imali paralelizme – kazao je Marić za Faktor. On misli da bi ti paralelizmi sigurno bili s vremenom i ukinuti.

– Ali politika HDZ-a BiH prema Mostaru nisu dozvoljavali ukidanje paralelizama. SDA se zalagala za jedinstven Mostar bez paralelizama, ali smo svjedoci da se nije uspjelo u tom dijelu. Razlikuju se prioriteti u projektima na istočnoj i zapadnoj strani. Utjecaj iz susjedne Hrvatske se puno više osjeti na zapadnoj strani. Projekti koji se finansiraju iz Hrvatske su uglavnom na zapadnoj strani. Projekti koji se finansiraju sa viših nivoa također su na zapadnoj strani. Grad nije razvijan istom mjerom – ocijenio je Marić.

Što se tiče javnih preduzeća, Marić kaže da je medijska priča da su ujedinjeni samo vatrogasci i navodi primjere Aerodroma Mostar, Mo-Busa, Vodovoda… Iako je Gradsko vijeće donijelo odluku o jednom komunalnom preduzeću i dalje imamo Parkove i Komos kao dva jer su Parkovi bili tad u stečaju, a danas nemamo Gradsko vijeće da provede tu odluku o ujedinjenju – kazao je Marić za Faktor.

Džeba: Ovakvo stanje odgovara SDA

Damir Džeba, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar prebacuje lopticu i kaže da je “nerješavanje pitanja Mostara prema Odluci Ustavnog suda BiH politički cilj bošnjačkih političkih stranaka”.

– Ovakvo stanje u Mostaru im odgovara jer je očito da je jedini grad u BiH gdje su Hrvati, prema posljednjem popisu, vrlo mala većina napravljen gradom ‘slučajem’ s posebnim nametnutim pravilima koja ne postoje nigdje u BiH, ali niti u regiji ili u Evropi. Posljedica je diskriminacija, izostanak demokratije, neravnopravnost Hrvata i namjera dugoročnog iscrpljivanja kako bi Hrvati napuštali BiH i Mostar – tvrdi Džeba.

On navodi da su posljedice takve da je usporen razvoj grada, da javna preduzeća teško funkcioniraju, neriješena su komunalna pitanja, a tu je i nemogućnost dugoročnog planiranja i investiranja na području grada. On ističe i da je popis pokazao da je bilo čija dominacija u Mostaru matematički nemoguća.

Žuljević: Podjele održavaju HDZ BiH i SDA

Iz opozicijskog SDP-a BiH opet smatraju da je implementacijom Statuta okončana priča o općinama, ali i da je Mostar žrtva politika HDZ-a BiH i SDA.

– Da se nije desila implementacija tog statuta vjerovatno bi Mostar bio i dalje podijeljen grad, odnosno podjeljeniji nego danas. Moram reći da je to izuzetno pozitivno za Mostar, ali je bivši visoki predstavnik Ashdown Mostar ostavio u pogrešnim rukama – SDA-u i HDZ-u BiH. Rješenja iz Statuta su poželjna, ali nisu dobro implementirana – kazao je za Faktor Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona i delegat u Domu naroda FBiH.

On smatra da podjele u Mostaru održava isključivo politika. Da bi se grad bolje razvijao da je ostalo šest općina Žuljević smatra floskulom.

– Budžet se ravnopravno dijeli na ono što SDA i HDZ BiH zovu istočna i zapadna strana. HDZ BiH u dijelu grada koji smatra ‘svojim’ efikasnije troši novac dok se novac u dijelu grada koji SDA smatra ‘svojim’ očigledno rasipa – tvrdi Žuljević. On kaže da su neka gradska preduzeća samo na papiru ujedinjena. Kao primjer navodi Vodovod.

– To preduzeće ima dvije poslovne jedinice, Vodovod I i Vodovod II. Aerodrom i vatogasci su iskoristili Statut i ujedinili se. Podjelama se gubi utrka u ekonomiji. Danas imamo najveći broj komunalnih preduzeća u državi koja jedva preživljavaju, a Mostar je najprljaviji grad koji gledaju turisti – naglasio je Žuljević.

(faktor.ba)