Od danas marihuana legalizovana u Nevadi

Nevada, jedina država SAD-a gdje su legalni i kockanje i prostitucija, dodaje uživanje marihuane svojem popisu dozvoljenih poroka za odrasle, a prodaja bi trebala početi u subotu u desecima dućana.

Zahvaljući glasovanju građana Nevada u studenom ta će se država pridružiti listi saveznih država koji dopuštaje prodaju za rekreacijsko uživanje marihuane, javlja Hina.

“Rekreativno uživanje”

Ovlaštene prodavaonice marihuane moći će prodati do 28 grama za “rekreativno uživanje” osobama starijim od 21 godinu, najavila je Stephanie Klapstein, glasnogovornica odjela za porez Nevade. Javno uživanje je i dalje zabranjeno, a Nevada je uvela i nova pravila protiv jestivih oblika indijske konoplje koji bi mogli privući djecu, poput slatkiša u obliku voća koji sadrže kanabis. Nevada uz to uvodi i dodatni porez od 10 posto na prodaju marihuane uz redovan od 4,6 posto.

Nevada tek treba utvrditi konačan broj prodavaonica koje će regulatori odobriti. Iz cijele države, po Klapestein čiji odjel nadzire tržište marihuane. pristiglo je 60 zahtjeva za licencu.

Marihuana u Las Vegasu

Očekuje se da će se mnoge od njih otvoriti u Las Vegasu, najvećem gradu Nevade i kockarskoj meki.

– Deset milijuna posjetitelja godišnje iz svijeta i SAD-a iz prve ruke će se moći uvjeriti da reguliranje marihuane funkcionira -, rekao je Mason Tvert, glasnogovornik skupine Marijuana Policy Project koja je zagovarala odluku donesenu na glasovanju u studenome prošle godine.

Glasači u tri druge države, Kalifornija, Maine i Massachusetts, također su odobrili legalizaciju marihuane. Washington i Kolorado legalizirali su je 2012. godine, a poslije njih su to učinili Oregon i Aljaska.