Od danas počinju 22. susreti pozorišta lutaka BiH u Bugojnu

b_160919025

Danas (19.9.2016.) će u Bugojnu početi 22. susreti pozorišta lutaka BiH, predstavom „Ljepotica i zvijer“ Pozorišta lutaka iz Mostara, i trajat će do 23. septembra.

Uz ovu predstavu, u takmičarski program su uvrštena najbolja lutkarska ostvarenja pozorišta iz Banja Luke, Trebinja, Sarajeva i Bugojna, a bit će odigrane i diplomske predstave studenata Umjetničke akademije Osijek, upriličena promocija novih knjiga biblioteke „Mali princ“, organiziran program „Kike Budalike“, radionice i okrugli stolovi, te brojni drugi sadržaji za najmlađe.

U Umjetničkoj galeriji KSC-a će večeras biti otvorena izložba autora Asima Đelilovića, pod nazivom „Muzej u egzilu“.

Direktor ovog susreta Vahid Duraković je naveo da je ovo jedini festival na kojem se vrši svojevrsna analiza lutkarske scene i susreću svi profesionalni ansambli iz naše zemlje, ali se i uspostavljaju novi kontakti i saradnja, te stvaraju preduvjeti za razmjenu predstava. Također, pobjednici susreta imaju mogućnost da, kao predstavnici BiH, sudjeluju na lutkarskim festivalima internacionalnog karaktera.

Duraković je pozvao sve građane, posebno najmlađe stanovnike Bugojna i susjednih općina, da u što većem broju posjećuju predstave odabranih lutkarskih pozorišta.

Generalni pokrovitelj 22. susreta pozorišta lutaka BiH je Općina Bugojno, a pomoć u organizaciji su pružili i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti BiH, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, kao i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a.

Prvi bosanskohercegovački festival lutkarstva organiziran je 1971. godine, a od 1977. se održava u Bugojnu.