Odgovor gradonačelnika Fuada Kasumovića “Elektroprivredi BiH”: Radovalo bi me i kada bi “Elektroprivreda BiH” pokazala želju da se konačno riješi dug i uputi službeno zahtjev za sastanak

Nakon što sam i zvanično uputio inicijativu, službeno i putem pošte, na adresu Javnog preduzeća “Elektroprivreda BiH”, umjesto konkretnog odgovora i iznalaženja rješenja uslijedio je njihov odgovor putem medija. Na moju adresu, adresu Kabineta gradonačelnika, još nisam dobio nikakav odgovor.

To najbolje i govori koliko je preduzeću “Elektroprivreda BiH” uistinu i stalo da pomognu komorate koji im zarađuju hljeb. Godinama nudim rješenje duga i da se konačno stavi tačka na rješenje duga prema sudskim presudama koji Rudnik mrkog uglja (RMU) Zenica ima prema Gradu Zenica u iznosu od 2,6 miliona KM, stoga nema mjesta da pokušaj (i) ovog gesta, koji ima za cilj prevazilaženje situacije u kojoj zbog neodgovornosti “Elektroprivrede BiH” ispaštaju komorati, odnosno moji sugrađani, dobiva političke konotacije. Pokušaj povezivanja gesta da vam neko oprosti dug od 2,6 miliona KM, uz uslov da se isti ravnopravno raspodijeli rudarima, a ne nagomilanoj administraciji u koju su se zapošljavali stranački poslušnici, najbolje govori kako iz “Elektroprivrede BiH” bacaju prašinu u oči, umjesto da izađu sa konkretnim rješenjima.

Naprotiv, odlučili su se, što smatram neozbiljnim, na komunikaciju putem medija zbog čega ću ih podsjetiti da se Gradska uprava Zenica nalazi na adresi Trg BiH na broju 6 gdje bismo trebali sjesti i razgovarati o ovom problemu i načinima za njegovo rješavanje. Naravno, ne blokira se račun direktora “Elektroprivrede BiH” nego zeničkog rudnika i tako dolazi do onemogućavanja isplate plaća i toplih obroka komoratima koji svakodnevno silaze u jamu i riskiraju svoje živote kako bi zaradili plaće koje kasnije ne mogu dobiti jer “Elektroprivreda BiH” ne želi riješiti dug koji ima. Želim istaći i to kako je Gradska uprava Zenica raspolagala sa informacijom da je oko 450 rudara koji silaze u jamu i shodno toj informaciji smo iznos duga dijelili i došli do iznosa da bi svaki od njih dobio po oko 4.500 KM. Međutim, ukoliko se Sindikat odluči da svi uposleni u RMU Zenica dobiju dio sredstava od 2,6 miliona KM duga koji bismo oprostili, nemamo ništa protiv.

U tom slučaju, dakle, iznos duga ostaje isti, ali bi radnici dobili manje novca. I dalje ću duboko vjerovati da je jučerašnji istup “Elektroprvirede BiH” samo još jedan u nizu nesmotrenih poteza, te očekujem da odgovor na inicijativu koju sam zvanično uputio dobijem službeno.

Radovalo bi me i kada bi “Elektroprivreda BiH” pokazala želju da se konačno riješi dug i uputi službeno zahtjev za sastanak, a sve kako bismo riješili ovu situaciju. Sve mimo navedenog smatrati ću podmuklim, svjesnim, prebacivanjem krivice za dug na Grad Zenicu, te nepostojanje odlučnosti i spremnosti da se “Elektroprivreda BiH” konačno uhvati u koštac sa svojim problem baš kako su odlučni i istrajni kada njima neko duguje novac.

Gradonačelnik Zenice

Fuad Kasumović