Odluka suda u Hagu: Holandija odgovorna za genocid u Srebrenici!

Odluka suda u Hagu: Holandija odgovorna za genocid u Srebrenici!

Ovo je historijska presuda! Utvrđena je odgovornost Holandije za genocid u Srebrenici, izjavio je za Klix.ba mostarski advokat Semir Guzin, član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa Srebreničane pred sudom u Holandiji.

Okružni sud u Den Hagu je djelomično uvažio tužbu 8.000 Srebreničana protiv države Holandije. Srebrenička udruženja su tužila ovu državu jer holandski bataljon nije zaštitio žrtve u UN-ovoj zaštićenoj zoni 1995. godine.

“Tužba je djelimično uvažena. Sud je podijelio žrtve u tri kategorije. Dobili smo pravdu za jednu grupu. To je grupa između 300 i 500 muškaraca koji su bili unutar same baze UN-a u Potočarima, a za ostale, koji su bili oko baze, kao i za muškarce koji su se iz centra Srebrenice usmjerili u šumu, za njih je sud odbio tužbu smatrajući da država Holandija nije odgovorna za njihovu smrt”, kazao je za Klix.ba advokat Guzin neposredno nakon izlaska iz sudnice.

Na pitanje da li stoji ocjena da je utvrđena odgovornost Holandije za genocid, Guzin je kazao:

“Da, apsolutno! Ovo je historijska presuda”.

Kako je Guzin dodao, ovo je prvi korak ka pravdi za Srebrenicu.

“Prije nekoliko godina ovo je bilo nezamislivo. Nastavljamo se boriti. Uložit ćemo žalbu na dio presude koji je negativan. Imamo još pravnih lijekova”, rekao je Guzin.

Naglasio je kako je izuzetno je važno da je Holandija priznala odgovornost svoje države za genocid.

Prema njegovim riječima “ovo nije više pojedinačni slučaj Hasana Nuhanovića”, već i ostalih građana Srebrenice.

“U pitanju je do 500 ljudi. Nije bitno koliko je ljudi, bitno je da je utvrđena odgovornost Holandije za genocid u Srebrenici u jednom građansko-pravnom i civilno-pravnom smislu”, izjavio je Guzin.

Nakon pravosnažnosti presude očekuje se da sud naloži državi Holandiji da Srebreničanima isplati odštetu. Za to će biti potrebna pravosnažnost presude, vjerovatno između godinu ili dvije.

Kllix
140716048