Održana promocija diplomanata i magistranata FIN-a za akademsku 2019/2020. godinu

U amfiteatru Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu nedavno je održana svečana dodjela diploma diplomantima i magistrantima za akademsku 2019/2020. godinu.

Prošlu akademsku godinu završilo je ukupno 92 diplomanata i magistranata.

Zvanje magistra po starom postdiplomskom programu steklo je devet studenata, a zvanje mastera u islamskim znanostima dobilo je 14 studenata.

Osim promocije najboljih studenata diplomskog studija, dobitnika “Zlatne značke” Univerziteta u Sarajevu Erne Kukuljac, Mirze Hasanovića i Lamije Aždahić, promovirani su i dobitnici “Srebrene značke” Aida Musić, Kamber Kamberi, Ajdin Halilić, Ajla Džagadurov, Vaida Đoković, Amina Arnaut i Amina Imamović.

Svečanosti su prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković, dekan FIN-a prof. dr. Zuhdija Hasanović, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, prodekani FIN-a dr. Ahmet Alibašić i dr. Mustafa Hasani, te drugi profesori, kao i studenti.

Naravno, zbog pandemije i ova svečanost je organizirana uz poštivanje svih epidemioloških mjera te joj je prisustvovao manji broj zvanica i gostiju, a uručenje diploma je organizirano u tri termina. 

Poruka dekana: Ne prestajte raditi na sebi 

Prisutnima se obratio dekan FIN-a prof. dr. Zuhdija Hasanović, koji je čestitao studentima, profesorima, roditeljima kao i Islamskoj zajednici, a mladima je uputio nekoliko poruka. Jedna od njih je da budu uvijek konstruktivni i kreativni, bez obzira na sutrašnje zanimanje ili posao koji budu obavljali.

– Budite ljudi razumijevanja i dijaloga unutar porodice, kolektiva, Zajednice i društva. Bez obzira na brojne različitosti i antagonizme koji su prisutni,  trudite se da jačate prijateljstva koje ste uspostavili na fakultetu i da pomažete jedni drugima. Osjetite sreću i zadovoljstvo u pomaganju drugima. Razumijevajmo znanje i ilum kao emanet koji su nam prenijeli najugledniji i najčasniji iz prethodnih generacija. Budimo dostojni tog emaneta – kazao je, između ostaloga, dekan Hasanović.

Na kraju je poručio studentima da nikada ne prestanu raditi na sebi i mijenjati nabolje svijet oko sebe, “jer promjene u svijetu ostvaruju oni koji nastavljaju kada drugi odustanu”.

U svom obraćanju u ime reisu-l-uleme njegov zamjenik Enes ef. Ljevaković, koji je i profesor na ovom fakultetu, kazao je kako su oni koji su završili FIN okosnica brojnih institucija i organizacionih jedinica Islamske zajednice u BiH, te na taj način u značajnoj mjeri utječu na njen rad, aktivnosti  procese u njoj, dok je uloga Fakultetau našem društvu ogromna.

– Putem svojih naučnih radova i istraživanja, učešćem u neposrednim aktivnostima, seminarima i naučnim konferecijama, a posebno obrazovanjem studenata i budućih kadrova profesori Fakulteta daju nemjerljiv doprinos razvoju Islamske zajednice, ne samo u BiH nego i šire, ali i razvoju našeg društva. Ako se vratimo u prošlost i osvrnemo se na rad Fakulteta u proteklih više od četrdeset godina kao i na rad profesora i prije osnivanja Fakulteta, uključujući i brojne alumniste, možemo reći da su oni presudno utjecali na očuvanje našeg vjerskog pa i nacionalnog identiteta – kazao je Ljevaković.

Dodao je da se nada da će Fakultet i dalje uspješno obrazovati buduće generacije alumnista i studenata sposobnih i hrabrih da ponesu odgovornost očuvanja Islamske zajednice i odgovora na potrebe društva, pogotovo imajući u vidu da Fakultet prati savremene trendove u obrazovanju.

– Borba osviještenih Bošnjaka i vjerski ispravno opredijeljeni trajala je dugo, ali polučila je rezultate koje danas možemo prepoznati u društvu. Ovaj fakultet će sve više u svijetu biti obrazovna institucija kojeg će muslimani iz Evrope i svijeta birati za obrazovanje vjerskih službenika – istakao je u svom obraćanju rektor Rifat Škrijelj koji je kazao kako se ponosi činjenicom kako su današnji teološki fakulteti ravnopravni s drugima unutar Univerziteta i da država jednim dijelom pokriva njihove troškove, nakon dugogodišnjeg odbijanja finansiranja. 

Ispunjenje prvog Božijeg imperativa 

U ime alumnista obratila se najbolja studentica FIN-a, dobitnica Zlatne značke, Erna Kukuljac.

– Osjećam potrebu da iskažem zahvalnost svim našim profesorima koji su nas nesebično darivali znanjem i pomagali nam našem putu. Studiranje na ovom fakultetu nastojala sam razumjeti kao  jedan put na ispunjenu prvog Božijeg imperativa – stjecanja znanja! Iskreno se nadam da ćemo uspjeti ispuniti emanet koji smo preuzeli – kazala je Erna, koja je tokom studija posebnu pažnju posvetila fikhu i tefsiru.

Već je upisala master studij na FIN-u, a dobila je i stipendiju za edukativni program na univerzitetu u Kataru.

– Želim istaći svoje zadovoljstvo što sam uspješno okončao studij mastera na FIN-u i zahvalu Gospodaru Allahu, dž.š. Svakako želim iskoristiti priliku da zahvalim Fakultetu i posebno svim profesorima koji su nas vodili do ovih rezultata i koji su nam bili na raspolaganju tokom studija i nesebično nas pomagali i bodrili na ovom putu. Ta podrška posebno je došla do izražaja u ovim danima ograničenja zbog pandemije. Za kraj, poručio bih svima da upišu FIN, jer će se na ovom fakultetu profilirati u stručnom i ljudskom smislu – kazao je Elvedin ef. Ibrahimspahić koji je završio master studij.

Fakultet je završila i Vaida Đoković iz Crne Gore, koja je i uposlenica Medrese “Mehmed Fatih”“ u Podgorici.

– Jedan od predmeta kojem sam posvetila pažnju jeste fikh. Već sam upisala master studij. Onaj ko se želi baviti izučavanjem islama preporučujem prvenstveno ovaj fakultet – dodala je ona.

Fakultet islamskih nauka je baštinik najranijih islamskih obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini koje su nastale u doba osmanske vladavine, ali i visokoškolskih islamskih obrazovnih ustanova koje su nastale u  periodu Austro-Ugarske vladavine, Šerijatsko-sudačke škole ili Mekteb-i nuvvaba (1887.) i Više islamske šerijatsko-teološke škole (1937).

U bivšoj državi Jugoslaviji 1977. godine osnovan je Islamski teološki fakultet (ITF), koji danas nosi naziv Fakultet islamskih nauka u Sarajevu i koji je član punopravna član Univerziteta u Sarajevu od 2013. godine.  Fakultet ima tri ciklusa, među kojima prvi ciklus sadrži tri programa: islamska teologija, islamska vjeronauka i religijska pedagogija, te studijski program za imame, hatibe i muallime.

(E.S./Preporod.info)