Okončana OKC-ova kampanja : „NE RIZIKUJEM, PAZIM I NEĆU DA SE KLADIM“

U cilju prevencije protiv pošasti klađenja i zaštite djece i mladih u Kaknju.

Udruženje OKC KAKANJ „Omladinski kulturni centar Kakanj“ je u posljednje 3 godine na području Općine Kakanj  a uz angažman pedagoga iz srednjih i osnovnih škola, prof. psihologa volontera, učenika mladih i djece provelo nekoliko projekata i kampanja pod nazivom: „Oprez-kladionica na putu“, „Oprez-Kladionica zabava ili bolest“, „Neću kladionicu za prijatelja“ a u 2019.godini kampanje i projekte „Kladionica nije moj izbor“ i „Ne rizikujem, pazim i neću da se kladim“! 

Opći cilj je aktueliziranje, opšta prevencija, zaštita i podizanje svijesti u cilju edukacije osnovaca, srednjoškolaca, mladih i roditelja djece o štetnosti i uticaju kladionica na njihove ličnosti i porodice u Kaknju“.

Nakon niza provedenih mjera, radionica, sastanaka i direktne implementacije ovih projektnih aktivnosti i kampanja, postignuti su određeni pomaci u načinu razvijanja svijesti u vezi pošasti klađenja kod učenika, što je rezultiralo smanjenom broju odlazaka u iste a što je i bio prvenstveno  cilj.

Jedan od veoma značajnih pomaka jeste animiranje djece i mladih, odnosno učenika da tako prvenstveno podstaknuti urade nekoliko aktivnosti na ove teme i tako kontinuirano, sami budu dio priče u prevenciji što je veoma ohrabrujuće, posebno ako uzmemo u obzir da su neke od časova odjeljenske zajednice podredili ovoj temi a učenici pravili panoe sa porukama u svojim školama.

Projekat, odnosno kampanja udruženja „Omladinski kulturni centar Kakanj, (OKC Kakanj) pod nazivom “Ne rizikujem, pazim i neću da se kladim“ završena je u decembru protekle (2019.godine) a obuhvaćene su tri osnovne i dvije srednje kakanjske škole. Ovom zanimljivom i kreativnom kampanjom o pošasti klađenja u Kaknju obuhvaćeno je ukupno 250 učenika, dijelom iz devetog osnovne i prvog i drugog razreda srednje škole.

Kampanju je provodilo osoblje OKC-a Kakanj, a svaki od učenika – učesnika radionica, te nakon dijela predavanja, su dobili edukativnu brošuru u cilju upoznavanja o problemu klađenja. 

Obzirom da je prisutno ogromno neznanje i nedovoljna količina informacija u vezi ovog problema, te pogrešni izvori informacija putem ponuda Onl line klađenja, ali i razumjevanje pravih informacija na pogrešan način (zbog stručne terminologije), kratka jednostrana brošura je bila idealna podloga za radionice urađena jednostavnim, tom uzrastu razumljivim i zanimljivim jezikom.

Do decembra 2019.godine, ovoj kampanji a koja je upriličena u nekoliko faza i samim učešćem kroz igru, radionice i zabavu o pošasti klađenja obuhvaćeno je 5 kakanjskih škola.

Važno je napomenuti da paralelno s ovom kampanjom, u još kakanjskih škola OKC Kakanj je upriličio redovan projekat već treću godinu za redom u dijelovima realizuje uz podršku Općine Kakanj i Ministarstva za obrazovanje , nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Udruženje „Omladinski kulturni centar Kakanj“