Općina Kakanj će većim dijelom ili u potpunosti plaćati troškove doktorskog studija za građane Kaknja koji ostvare izvanredne rezultate na master studiju

13435395_651432618343046_6293594797006168561_n

Sa visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini gotovo svakodnevno stižu vijesti o sjajnim rezultatima kakanjskih studenata.

Alem Merdić iz Kaknja danas je asistent na Ekonomskom i Politehničkom fakultetu u Zenici. Za vrijeme studija kao najbolji student dobio je tri nagrade “Povelja dekana”, tri nagrade Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, dvije nagrade Studentskog centra Zenica, objavio je dva naučna rada…

Kakanjka Dženana Bećirhodžić prošle godine je proglašena za najbolju studenticu Univerziteta u Zenici. Naime, Dženana je završila dva ciklusa obrazovanja na Fakultetu za metalurgiju i metale u Zenici sa prosjekom ocjena 10, te je za ovaj uspjeh dobila i nagradu rektora koja se dodjeljuje studentima koji polože sve ispite bez ponavljanja, sa prosječnom ocjenom 9 i više, uz uslov da ne obnove niti jednu godinu.

Tokom prvog i drugog ciklusa studija na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) Univerziteta u Sarajevu Adha Hrusto iz Kaknja ostvarila je izvanredne rezultate. Za izvanredan uspjeh ostvaren tokom prvog ciklusa studija na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Sarajevo Adha je 2014.godine dobila Srebrenu značku Univerziteta za ostvareni prosjek ocjena 9,42. Adha je nedavno završila i drugi ciklus studija. Za izvanredan rezultat ostvaren tokom drugog ciklusa studija na ETF-u Adhi je nedavno, na svečanoj promociji i dodjeli diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta Sarajevo, dodijeljena Zlatna značka Univerziteta.

Dalila Ahmetović, dvadesettrogodišnja Kakanjka, magistrica Fakulteta saobraćaja i komunikacija Sarajevo, smjer cestovni saobraćaj, tokom obrazovanja ostvarila je fascinirajuće rezultate, a danas, zahvaljujući Udruženju “Obrazovanje gradi BiH” i Općini Kakanj, svoje prvo radno iskustvo stiče u Službi za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Općine Kakanj na poslovima iz svoje struke.

Jelena Šljivić iz kakanjskog naselja Haljinići tokom studija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici dobila je dvije nagrade Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za najbolju studenticu Filozofskog fakulteta, 3 povelje dekana Filozofskog fakulteta Zenica za postignuti najbolji uspjeh u toku prve, druge i treće godine studija (u trećoj godini studija prosječna ocjena 9,85), te nagradu Unije studenata Univerziteta Zenica za ostvareni najveći ukupni prosjek ocjena tokom dodiplomskog studija.

Postoji još puno mladih uspješnih mladih ljudi iz Kaknja koji postižu izvanredne rezultate tokom procesa obrazovanja, a za sve njih oslonac i podrška je Općina Kakanj koja dodjeljuje stipendije i studentima, i učenicima srednjih škola, što je rijetkost jer stipendije za studente obično dodjeljuju kantonalna ministarstva koja su nadležna za oblast obrazovanja, dok su rijetke ili gotovo da nema lokalnih zajednica koje stipendiraju učenike srednjih škola. Kakanjski studenti koji ostvaruju izvanredne rezultate pravo na stipendiju ostvaruju automatski bez bodovanja. Također, automatski bez bodovanja pravo na stipendiju ostvaruju i učenici srednjih škola- djeca sa posebnim potrebama, djeca poginulih rudara i djeca iz populacije Roma. Učenik srednje škole koji ponese titulu učenika generacije ostvaruje, automatski bez bodovanja, pravo na stipendiju za prvu godinu studija. Svake godine načelnik Kaknja Nermin Mandra dodjeljuje novčane i druge nagrade za učenike koji ostvare zapaženje rezultate na školskim takmičenjima i za učenike generacije.

Općina Kakanj uvodi još jedan novitet. Od 2017.godine Općina Kakanj će u potpunosti, ili većim dijelom, u ovisnosti od broja prijava i ukupnog izdvojenog raspoloživog iznosa, finansirati i troškove doktorskog studija za građane Kaknja koji ostvare izvanredne rezultate na master studiju. Izdvajanje budžetskih sredstava u ovu svrhu načelnik Nermin Mandra će predložiti Općinskom vijeću kod usvajanja Budžeta Općine Kakanj za 2017.godinu.