Općina Kakanj lokalno podstiče pokretanje novih biznisa, potpisano novih 8 ugovora

Nedavno je upriličeno potpisivanje ugovora/predugovora o realizaciji projekta „Pokreni svoj posao u Kaknju“ sa novih 8 korisnika.

Ugovore/predugovore su potpisali:

1. Gluhić Ahmed, vl. obrta „Sigma Development“, računarsko programiranje;

2. Mandžuka Jasmina, vl. obrta „SE-EM“, proizvodnja ostalih proizvoda od drveta (rezanje trupaca, grede, letve i sl);

3. Selvedina Subašić, “Transport ” d.o.o;

4. PPU „PIPI DUGA ČARAPA, predškolska ustanova;

5. Delicious d.o.o, fast food, direktor Adem Šehić, djelatnost restorana;

6. Bakir Hasagić, vl. UO „BAKY & MAKI“, prerada i promet sekundarnih sirovina;

7. Senaid Đokić, vl. PO „ĐOKIĆ-ENTERIJERI“, izrada namještaja;

8. ASTEC Group d.o.o. Kakanj, direktor Enijad Husika, trgovina na veliko drvetom, građevinskim materijalom i sanitarijama.

Ovim podsticajem predviđeno je sufinansiranje pokretanja i održavanja malih biznisa registrovanih u osnovnoj djelatnosti kroz registraciju preduzeća (d.o.o.), profesionalnih djelatnosti, obrta i srodnih djelatnosti (osim poljoprivrede i javnog prijevoza), te djelatnosti pripreme i usluživanja hrane (restorani, ćevabdžinica, buregdžinica i pizzeria).

Podsticajna sredstva namijenjena su za:

– refundaciju troškova obaveznih doprinosa – PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, za registrovanu djelatnost – period od 24 mjeseca (prva godina u iznosu od 100%, a maksimalno 413,00 KM/mjesec, druga godina 50%, a maksimalno 206,50 KM/mjesec),

– sufinansiranje troškova nabavke mašina i opreme neophodnih za obavljanje registrovane djelatnosti u iznosu do 3.000,00 KM do 5.000,00 KM (iznos sredstava za nabavku opreme biće određen prema broju zaposlenih u momentu podnošenja zahtjeva za isplatu podsticajnih sredstava za nabavku opreme i to: 3.000,00 KM za jedno zaposleno lice, 4.000,00 KM za dva zaposlena i 5.000,00 KM korisnicima podsticaja koji budu imali tri i više zaposlenih.

Broj zaposlenih uključuje i vlasnika/direktora. Korisnici podsticaja će biti obavezni zaposlena lica zadržati u radnom odnosu najmanje 12 mjeseci.