Organizacioni odbor: Sve spremno za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica danas je održan peti i posljednji sastanak Organizacionog odbora, na kojem je zaključeno kako je sve spremno za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a Srebrenica” iz jula 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida, rekao je da su svi pododbori završili posao i da je konačan broj identifikovanih osoba koje će biti ukopane 11. jula 35.

Prema riječima Alivukovića, na ovogodišnjem “Maršu mira” očekuje se oko šest hiljada osoba.

“Prema jučerašnjim informacijama, sada imamo oko četiri hiljade prijavljenih učesnika ‘Marša mira’, s tim da očekujemo između pet i šest hiljada, ne računajući maratonce, bicikliste, i druge. Nama je došao prijedlog da kamion s tabutima stane u Konjević Polju, tačnije u mjestu Kaldrmica, kako bi učesnici Marša mira odali počast. Učesnici ‘Marša mira’ su sami tražili da stane kamion s tabutima, i nadamo se da će se to ispuniti”, rekao je Alivuković koji je dodao:

“Kada su u pitanju zvanice i obračanja mi nemamo konačan broj, ali stav Organizacionog odbora je da će taj broj biti revidiran, te da neće biti nikakvih političkih predstavljanja. Ono što se zna sigurno je da će se na komemoraciji obratiti neko ispred Organizacionog odbora, Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz Haškog tribunala…”, rekao je Alivuković.