Otvaranje 20. Jazz Festa Sarajevo sa dva koncerta

b_161004060

U Bosanskom kulturnom centru 2. novembra će biti otvoren dvadeseti međunarodni Jazz Fest Sarajevo 2016, koncertom norveškog pijaniste i kompozitora Buggea Wesseltofta.

Wesseltoft obilježava 20 godina svog projekta New Conception of Jazz novim ansamblom istog naziva koji čine četiri mlade umjetnice Marthe Lea, Oddrun Lilja Jonsdottir, Sanskriti Shrestha i Øyun Kjenstad svirajući saksofon, gitaru, tablu i bubnjeve.

Koncert će, nakon mladog ansambla predvođenog Wesseltoftom, također, održati i ansambl američkog umjetnika Roba Mazureka, koji je u 30 godina karijere objavio 55 albuma i skladao više od 300 originalnih kompozicija, a ove godine na Jazz Festu u Sarajevu predstavlja repertoar sa albuma snimljenog u triju Sao Paulo Underground koji će tek biti objavljen krajem mjeseca.

Iz Jazz Festa Sarajevo je saopćeno da će muzičari okupljeni u ovom ansamblu donijeti zvuk Brazila u Sarajevo, elektro-akustičnu kombinaciju intrigantnih i uzbudljivih kompozicija, sjajnih kolektivnih i solo improvizacija.