Otvorena Ambasada SAD-a u Jerusalemu

Tokom dana izraelska vojska ubila je najmanje 43, a ranila više od 1.900 Palestinaca.

Američko veleposlanstvo u Jeruzalemu otvoreno je u popodnevnim satima, a taj je potez izazvao masovne prosvjede Palestinaca i strahove u vezi s daljnjim jačanjem nasilja.

“Sjedinjene Američke Države danas i službeno otvaraju svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu. Danas ispunjavamo obećanje dano američkom narodu i dajemo Izraelu isto pravo kao i svim drugim zemljama – pravo da biraju svoju prijestolnicu”, rekao je u pozdravnom govoru David Friedman, američki veleposlanik u Izraelu.

 

 

Otvaranjem veleposlanstva ostvaruje se najspornije vanjskopolitičko obećanje predsjednika Donalda Trumpa, unatoč međunarodnom protivljenju i palestinskom gnjevu.

Dan otvaranja bio je najsmrtonosniji u izraelsko-palestinskom sukobu od 2014. godine, jer je najmanje 43 palestinska prosvjednika ubijeno u izraelskoj vatri na prosvjedima u Pojasu Gaze. Istovremeno, ranjeno je više od 1.900 Palestinaca.

Tokom protesta ubijeno je više desetaka PalestinacaEPA

Polovica je ranjena bojevim streljivom, a među njima i veliki broj žena i djece te najmanje 11 novinara, priopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Prosvjed se održava uoči godišnjeg obilježavanja Nakbe, ili “katastrofe”, kojim se obilježava dan kad je država Izrael osnovana 1948. godine, što je dovelo do protjerivanja stotina tisuća Palestinaca.

 

 

Datum otvaranja veleposlanstva brižljivo je biran kako bi se podudario s Danom Jeruzalema, 51. godišnjicom koju Izraelci nazivaju “ujedinjenjem” grada nakon rata 1967. godine.

Trump: ‘Izrael ima pravo na glavni grad’

Na otvaranju nema Donalda Trumpa, umjesto koga su u Jeruzalem stigli Ivanka Trump i Jared Kushner, kći i zet predsjednika SAD-a.

Upravo je Ivanka Trump, koja obnaša i dužnost savjetnice u Bijeloj kući, zajedno s američkim ministrom financija Stevenom Mnuchinom otkrila ploču na zidu zgrade koja će služiti kao privremeni dom veleposlanstva u Jeruzalemu.

 

 

“U ime 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država želim vam službenu dobrodošlicu po prvi put u veleposlanstvu SAD-a ovdje u Jeruzalemu, prijestolnici Izraela”, kazala je Trumpova kćerka.

Sam Trump se okupljenima obratio videolinkom.

“Dugo smo čekali na ovaj trenutak, jer je Izrael odredio Jeruzalem kao glavni grad još 1948. nakon stvaranja države. Izrael je suverena nacija, koja, kao i svaka druga suverena država, ima pravo odlučiti koji će grad biti njezin glavni grad. Stvarnost je da je Jeruzalem njihov glavni grad i mi smo priznali Jeruzalem za stvarni glavni grad. Danas idemo korak dalje otvaranjem veleposlanstva u Svetoj zemlji”, rekao je Trump.

“Naša je najveća nada mir i SAD je u potpunosti posvećen tomu da se održi dugoročni mirovni sporazum i ukloni status quo na svetim mjestima. SAD će uvijek biti saveznik Izraelu u potrazi za slobodom i mirom. Ovim činom potvrđeno je prijateljstvo prema Izraelu, Palestincima i svim susjedima”, dodao je američki predsjednik.

Protesti traju nekoliko mjeseci

Izrael je okupirao i anektirao Istočni Jeruzalem 1967., a taj potez međunarodna zajednica nikad nije priznala.

I službeno otvaramo svoju ambasadu u Jerusalemu, rekao je u pozdravnom govoru američki ambasador David FriedmanEPA

Palestinci žele da Istočni Jeruzalem bude prijestolnica njihove buduće države i smatraju kako je selidba američkog veleposlanstva iz Tel Aviva jednostran potez, koji SAD-u oduzima titulu posrednika za mir na Bliskom istoku.

Trumpova odluka da prizna Jeruzalem za izraelsku prijestolnicu pokrenula je višemjesečne prosvjede širom palestinskih teritorija.

U njima su ubijeni deseci Palestinaca, dok ih je više od 8.500 ozlijeđeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije