Pada “sadašnja” Vlada ZDK!

Nakon što je aktuelni premijer ZDK Mirza Ganić izabran za gradonačelnika Visokog procedura je takva da automatski pada i Vlada ZDK i svi ministri će biti birani ponovo kao i novi premijer.

U slučaju ZDK i obzirom na postojeću koaliciju vjerovatno će sve biti samo stvar protokola i sve će ostati isto kada su ministarstva i ministri u pitanju, s tim da ostaje pitanje koga će KO SDA ZDK delegirati za novog premijera. Ukoliko to bude neko od aktuelnih ministara SDA onda tu ostaje još pitanje ko će dobiti taj ministarski mandat.

Trenutno SDA u Vladi ZDK ima pozicije Ministarstva za pravosuđe i upravu – Nebojša Nikolić, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu – Mirnes Bašić, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport – Spahija Kozlić i Ministarstva za boračka pitanja – Fahrudin Čolaković.

Kada je Visoko u pitanju za očekivati je ukoliko neki od pomenutih ministara iz SDA dobije funkciju premijera da ga naslijedi politički kadar SDA Visoko.

S tim da se u ZDK tradicionalno u svim političkim subjektima vodi ta borba između Zeničkog, Tešanjskog, Kakanjskog i Visočkog lobija uz malo pomoć Zavidovića i Maglaja. Pretpostavka je da će i Zenica i Kakanj i Tešanj na osnovu ostvarenih rezultata željeti svog čovjeka na mjestu premijera.