Pirić: CIK zaprimio nekoliko prigovora za kršenje izborne šutnje

b_161001004

Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) zaprimila je danas nekoliko prigovora za kršenje izborne šutnje uoči lokalnih izbora u BiH, koji se uglavnom odnose na plakatiranje…

te koji su u nadležnosti općinskih izbornih komisija.

Kako je Feni kazala glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić, kada se radi o kršenju izborne šutnje od političkih subjekata, osim u jednom slučaju, u prvom stepenu su nadležne općinske izborne komisije.

– CIK BiH je nadležan za prigovore u prvom stepenu jedino u slučaju, ukoliko su korištena domaća i međunarodna sredstva komunikacije radi utjecaja na birače, a pod tim sredstvima se podrazumjevaju sva ona sredstva kojima se može emitirati zvučni, video ili tekstualni sadržaj – pojašnjava Pirić.

Istovremeno, precizira da ta sredstva nisu ograničena samo na radio i tv, odnosno štampane medije, nego obuhvaćaju i SMS-poruke i video-poruke, isporučene putem mobilnih telefona.

– Jedino u tom slučaju kršenja izborne šutnje u prvom stepenu je nadležan CIKBiH, a u svim drugim slučajevima su u prvom stepenu nadležne općinske izborne komisije – kazala je glasnogovornica CIK-a BiH.

Dodala je da će o prigovorima iz nadležnosti općinskih izbornih komisija, CIK BiH, najvjerovatnije, imati više informacija tokom narednog dana.

Referirajući se na ustaljenu praksu i proceduru u vezi s prigovorima za kršenje izborne šutnje, Pirić navodi da u situaciji u kojoj strana koja je uložila prigovor nije zadovoljna odlukom općinske izborne komisije, može uložiti žalbu na tu odluku i dostaviti je CIK-u BiH.